BEYSEHIR ILÇESI VE YAKIN ÇEVRESI TURIZM VE REKREASYON KULLANIMINA YÖNELIK PEYZAJ POTANSIYELININ SAPTANMASI ÜZERINE BIR ARASTIRMA

Sertaç GÜNGÖR, Mükerrem ARSLAN

Abstract


Beysehir ilçesi Türkiye’nin en eski yerlesimlerindendir. Bunu çevrede bulunan tarihi eserler ve abidelerle ortaya koy-
maktadir. Tarih öncesi devirlere uzanan Beysehir’in geçmisi günümüzden 8-10 bin yil öncesinden baslatilir. Hitit, Roma,
Helenistik çagdan kalma eserleri bulunmaktadir. Fakat Beysehir esas karakterini Anadolu Selçuklulari devrinde bulmustur.
Beysehir’e hiçbir dönemde verilmeyen önemi vererek Anadolu Selçuklu Devletinin yazlik baskentini Kubadabad adi ile ani-
lan yerde kurmuslardir. Bütün bunlardan dolayi, Beysehir çevresi tarihi ve dogal güzellikleriyle bir açik hava müzesini andirir.
Beysehir Ilçe yüzölçümünün 1/4'ünü (651 km2) ile Türkiye'nin 3. büyük gölü olan Beysehir gölü teskil eder. Gölün de-
nizden yüksekligi 1116 m. dir. Eni 10-25 km arasinda degisiklik gösterir. Kuzeybati ve Güneydogu dogrultusunda uzanan göl, 42 km boyundadir. Dogal bir göl durumunda olan Beysehir Gölü'nün suyu tatlidir.Yer altinda Manavgat Çayi ile Akdeniz'e ulasir.
         Ülkemizde artan turizm talebi, bununla birlikte gelisen turizm sektörüne dayali ticaretin ilerlemesi, hizli nüfus artisi ve sagliksiz kentlesme, gün geçtikçe dogal ve kültürel degerlere daha fazla zarar vermektedir. Bu durumu engelleyebilmek için, ulusal ve uluslararasi pek çok toplanti yapilmis ve çevre koruma konusunda ortak kararlar alinmistir. Bu anlamda amaç, çevrenin geri dönülmez biçimde zarar görmesinden önce, kullanimini uygun bir biçimde sinirlandirmaktir. Böylece, endemik, ender ve özel bir habitata sahip flora ve fauna degerlerini güvence altina almak mümkün olacaktir. Ayni zamanda, tarihi ve kültürel mirasin olumsuz etkilenmesinin önlenmesi, korunmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi saglanabilecektir.
Bölgenin turizm potansiyelinin yaninda, dogal peyzaj özellikleri ve bilimsel çalismalara iyi bir kaynak olusturulmasi, bu konulara agirlik verilerek koruma ve kullanim kriterlerinin belirlenmesini gerektirmistir. Çalisma kapsaminda, Beysehir
ilçesi ve yakin çevresinin dogal ve kültürel özellikleri CBS yardimiyla saptanmis ve analiz edilmistir.


Keywords


Beysehir; turizm; rekreasyon; Arcview; peyzaj potansiyeli

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.