KIRIKKALE İLİNDE ÇEREZLİK VE YAĞLIK AYÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ÜRETİM MALİYETİ VE FONKSİYONEL ANALİZİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı, Kırıkkale ili ve ilçelerinde çerezlik ve yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinin ekonomik analizini yapmaktır. Araştırmada veriler, ayçiçeği yetiştiricisi 95 tarım işletmesinden anket tekniği ile elde edilmiştir. Dekara brüt marj, net kar ve oransal kar çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde yüksek bulunmuştur. Yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinde ise net kar negatif bulunmuştur. Cobb-Douglas üretim fonksiyonunun kullanıldığı çalışmada girdi-çıktı ilişkileri araştırılmış ve değişkenlere ait etkinlik katsayıları hesaplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde ekim alanı, saf fosfor miktarı ve toprak hazırlığı masrafları yetersiz; kullanılan saf azot miktarı ve çapalama gereğinden fazladır. Yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinde ise ekim alanı ve tohum masrafları yetersiz, toprak hazırlığı masrafları ekonomik seviyeden daha yüksektir.
Keywords
Full Text:
PDF (Türkçe)Refbacks
- There are currently no refbacks.
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.