FOSFOR SEVİYESİ FARKLI RASYONLARIN ETLİK PİLİÇLERİN FARKLI BÜYÜME DÖNEMLERİNDE BESİ PERFORMANSI VE BAZI KEMİK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ

Yusuf KONCA, Oktay YAZGAN

Abstract


Bu çalışmada, etlik piliçleri büyüme döneminin farklı safhalarında fosfor seviyesi farklı rasyonlarla yemlemenin performans ve bazı kemik özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan Ross-PM3 civcivler dört muamele grubuna ayrılmış ve araştırma boyunca, 1. grup %0.45 kullanılabilir fosfor (KP) içeren rasyonla; 2. ve 3. gruplar  ilk iki hafta % 0.45 KP ve araştırma sonuna kadar sırasıyla % 0.35 ve 0.25 KP içeren rasyonla; 4. grup ise ilk 2 hafta % 0.45 daha sonraki 2 hafta % 0.35 KP ve son iki hafta % 0.25 KP içeren rasyonla yemlenmişlerdir.

Rasyon fosfor seviyesi 21 ve 35. günlerdeki canlı ağırlık (CA) ve 14-21 günlük dönemdeki canlı ağırlık artışını (CAA) önemli düzeyde etkilemiş (P<0.05), % 0.45 KP içeren rasyonla beslenen grubun bu dönemlerdeki CA ve CAA’ları diğer gruplardan önemli derecede daha yüksek bulunmuştur. Rasyon fosfor seviyesi grupların yem tüketimi, yem değerlendirme katsayısı,  kemik kırılma direnci ve %  kemik külünü önemli derecede etkilememiştir (P>0.05).


Keywords


Broyler; fosfor; performans; kemik külü ve direnci.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.