ŞANLIURFA İLİ BAĞ ALANLARININ MEVCUT DURUMU VE SULAMA SİSTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Mehmet İlhan BEKİŞLİ

Abstract


Bu çalışmada Şanlıurfa ili bağ alanlarının mevcut durumu ve kullanılan sulama sistemlerinin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmada Şanlıurfa ilinde yaygın olarak yetiştirilen Çiloreş, Tahannebi, Hatunparmağı, Hönüsü, Kabarcık, Horoz Karası çeşitlerinin yetiştirildiği alanlar ve bu alanlarda kullanılan sulama sistemleri incelenmiştir.

GAP projesinin hayata geçirilmesiyle, üreticilerin diğer tarımsal ürünlere yönelmesinden dolayı bağcılığın önemi iyice azalmıştır. Bununla birlikte bağ alanlarının yerleşim yeri olarak kullanılması, bağcılıktan elde edilen gelirin diğer tarımsal ürünlere nazaran daha düşük olması, üreticilerin geleneksel yöntemlerle üretim yapmaları, modern bağcılığın temeli olan aşılı-köklü fidan kullanılmaması bölgede bağcılığın gerileme nedenleri arasından yalnızca birkaçıdır.

Araştırma sonuçlarına göre, yörede bağ alanlarının sulaması çoğunlukla yapılmamakta, sulanan bağ alanlarında salma sulama ilk sırayı, damla sulama sistemi ikinci sırayı almaktadır. Ancak, bölgede hala var olan karışık meyve bahçelerinde asmalar diğer ürünün sulama programına göre sulanmaktadır. Bu tip bahçelerde genellikle zeytin ya da antepfıstığı birinci ürün olurken; asma ikinci bir ürün olarak değerlendirilmektedir.

İlin iklim özelliklerinin bağcılık için uygun olması ve bölgenin kendine has yerel çeşitlerinin bulunması, GAP projesi ile bölgedeki sulanabilir alanların artması bölge bağcılığı için büyük bir önem arz etmektedir. Bağcılıkta karşılaşılan sorunların çözümünde geleneksel üretim yöntemleri yerine modern tekniklerin kullanılması için eğitim ve yayım çalışmalarının arttırılması, kaybolmakta olan yöresel çeşitlerin saptanıp yeniden üretiminin desteklenmesi ve bağcılıkta sulamanın yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.


Keywords


Bağcılık, Sulama, Şanlıurfa

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.