Şanlıurfa İlinde Süne İlaçlamasında Kullanılan Tarla Pülverizatörlerinin Mevcut Durumunun Saptanması

İbrahim Tobi, Ramazan Sağlam

Abstract


Tarım uçağı ile ilaçlamada karşılaşılan sorunlar nedeniyle dünyadaki gelişmeler paralelinde uçakla ilaçlama 2006 yılından itibaren yasaklanmış ve ülkemizde süne ilaçlamaları çiftçiler tarafından yer aletleri ile yapılması kararı alınmıştır. Çiftçilerin ilaçlama işlemini nasıl yaptıklarının belirlenmesi ve mevcut ilaçlama koşullarının ortaya konması için 60 işletmede anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışma, süne zararlısının yoğun olduğu Şanlıurfa ilinin Viranşehir, Siverek ve Hilvan ilçelerine bağlı köylerde yapılmıştır.  Bu araştırmada çiftçilerin süne mücadelesinde kullanmış oldukları pülverizatörlerin üzerinde bulunan depo kapak süzgeci, meme filtreleri, hortumlar ve hortum bağlantıları, basınç regülâtörü, manometre, pompa, meme ve püskürtme çubuğu bağlantısı, depo gibi elemanların durumları incelenmiştir. 

Keywords


Süne ilaçlaması, tarla pülverizatörlerinin durumu, anket çalışması

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Abhilash P C, Singh N (2009). Pesticide Use and Application: An Indian Scenario. Journal Hazardous Material, 165: 1-12.

Bayat A, Yarpuz N, Soysal A (1997). Tarla Pülverizatörleri İle Yapılan İlaç Uygulamalarında Doğruluk Düzeyinin Saptanması”, Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi. 17-19 Eylül Tokat. ss: 537-546.

Bolat A, Uçar T, Korucu T (2003).Van İli ve Çevresinde Tarımsal Savaş Ekipmanlarının ve Uygulama Sorunlarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 21. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 238-244, Konya.

Demir C, Çelen İH (2006). Tekirdağ İlindeki Tarımsal İşletmelerdeki Pülverizatörlerin Durumu ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 12 (1) 23-28.

Friedrich T (1996). Agricultural Pesticide Application. FAO Agricultural Engineering Branch AGSE, FAO Rome.

Pınar Y, Duran H, Çilingir İ (2001). Çarşamba Ovasında Mısır Tarımında Tarımsal Mücadele Mekanizasyon Durumu. Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi, s: 297-302, 13-15 Eylül, Şanlıurfa.

Sağlam S (1998). Şanlıurfa’ da Kullanılan Pülverizatörlerin Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Kullanımında Karşılaşılan Problemlerin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa, 76s.

Sağlam S, Sağlam R (2000). Şanlıurfa’da Kullanılan Pülverizatörlerin Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. GAP-Çevre Kongresi, 16-18 Ekim, Şanlıurfa s.77-88.

Tobi İ, Saglam R, Kup F, Sahin H, Bozdogan AM, Piskin B, Saglam C (2011). Determination of Accuracy Level of Agricultural Spraying Application in Sanliurfa/ Turkey. African Journal of Agricultural Research Vol. 6(28), pp. 6064-6072.

Tobi İ, Sağlam R, Küp F, Şahin H, Bozdoğan AM, Pişkin B, Sağlam C (2011). Şanlıurfa İlinde Yapılan Tarımsal İlaçlama Uygulamalarının Doğruluk Düzeyinin Saptanması, GAP VI. Tarım Kongresi, 09–12 Mayıs, Şanlıurfa.

Tobi İ (2012). Şanlıurfa İlinde Buğdayda Yer Aletleri İle Süne Mücadelesinde Uygulama Parametrelerinin Belirlenmesi ve Kalıntı Yeterlilik Değerlerinin Saptanması. Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Şanlıurfa, 179s.

Van Der Meijden G (1998). Pesticide Application Techniques In West-Africa. FAO Agricultural Engineering Branch AGSE, FAO Rome.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.