Konya İlinde Buğday Üretiminde Ürün Kaybına ve/veya Fiyat İndirimine Neden Olan Hastalık ve Zararlıların İncelenmesi

Fethi Şaban Özbek, Halil Fidan

Abstract


Bu çalışmanın amacı araştırma bölgesi olan Konya ilinde buğday çeşitlerine göre buğday üretiminde ürün kaybına ve/veya fiyat indirimine neden olan hastalık ve zararlıların tespit edilmesidir. Çalışmada iki farklı materyal kullanılmıştır. Bunlardan biri araştırma bölgesi olan Konya ilinde yer alan buğday üreticilerinden anket yoluyla elde edilen veriler; diğeri ise Konya Ticaret Borsası’ndan elde edilen buğday alımında fiyat indirimine neden olan hastalık/zararlı tahribatına ait kayıtlardır. Konya Ticaret Borsası’ndan elde edilen verilere ait analiz sonuçlarına göre 2010 yılında hasat edilen buğday çeşitlerinde fiyatı en fazla etkileyen hastalık/zararlı etkeni süne/kımıl tahribatı olmuştur. Analiz sonuçları incelenen 666 buğday numunesinin %98.50’sinde süne/kımıl tahribatı görülmüş olup süne/kımıl tahribatı görülen numunelerden Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday alım baremine göre fiyat indirimi uygulaması yapılan değerin üzerinde olanların oranı %61.26’dır. Bölgede üretimi en çok gerçekleştirilen Ç-1252 buğday çeşidinin tamamında süne/kımıl tahribatı görülmüş olup ortalama tahribat oranı %1.54 (gram/gram)’dır. Bu buğday çeşidinden alınan numunelerden TMO buğday alım baremine göre fiyat indirimi uygulaması yapılan değerin üzerinde olanların oranı %71.19’dur. Ç-1252 buğday çeşidinde süne/kımıl harici zararlı tahribatı görülme oranı %55.08 olup sürme veya rastık hastalığı yalnızca bir numunede rastlanmıştır. Anket uygulanan buğday üreticilerinin beyanlarına göre ürün kaybına ve/veya fiyat indirimine neden olan hastalıklar arasında pas, septorya yaprak lekesi, kök ve kök boğazı çürüklüğü; zararlılar arasında ise süne ve kımıl yer almaktadır.


Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.