FARKLI TOPRAK İŞLEME VE YAPRAK ALANI/ÜRÜN MİKTARLARININ SYRAH ÜZÜM ÇEŞİDİNİN FİZYOLOJİSİ, MORFOLOJİSİ VE ÜZÜM BİLEŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ:

Elman Bahar

Abstract


Bu araştırma Syrah üzüm çeşidinde farklı toprak işleme ve yaprak alanı/ürün miktarlarının tanelerin büyüme dönemlerine bağlı olarak asmaların fizyolojisi, morfolojisi ile salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2010 yılı vegetasyon periyodunda yürütülmüştür. 2.6m x 1m aralık ve mesafelerle dikilmiş asmalara, modifiye Lyre Sisteminde çift kollu kordon terbiye şekli verilmiştir. Araştırmada, 110R üzerine aşılı Syrah üzüm çeşidi kullanılmıştır. Bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuş olan araştırmada toplam 90 asma kullanılmıştır. Beş toprak işleme [Korumalı Toprak İşleme, Korumalı Toprak İşleme+Yağış Uzaklaştırma Uygulaması, Korumalı Toprak İşleme+Geleneksel Toprak İşleme, [(Korumalı Toprak İşleme+Yağış Uzaklaştırma Uygulaması)+Geleneksel Toprak İşleme] ve Geleneksel Toprak İşleme] ve üç Yaprak Alanı/Ürün Miktarı [(K: YA/ÜM= ~1), (%33 SS: YA/ÜM= ~1,5), (%66 SS: YA/ÜM= ~2,5)] kombinasyonu yer almıştır. Yaprak su potansiyelleri (Ѱşö ve Ѱgo) toprak işleme (Ѱşö:(KTİ-YUU)+GTİ: -0,34MPa, KTİ: -0,41MPa) ve salkım seyreltme (Ѱşö: %66 SS: -0,36MPa, %33 SS: -0,40MPa) uygulamalarına bağlı olarak farklılık göstermişler ve elde edilen değerler olması gereken sınırların içerisinde kalmıştır. Sürgün, salkım ve tane özellikleri (tane ağırlığı: GTİ: 2,42g, KTİ: 2,77g) ise yaprak su potansiyelleri, toprak işleme ve salkım seyreltme uygulamalarına bağlı olarak farklı etkilenmişlerdir. Mevcut koşullarda salkım seyreltme uygulamalarının yaprak alanı/verim oranlarını değiştirmeleri ve korumalı toprak işlemelerin de sürgün, salkım ve tane özelliklerini etkilemek suretiyle şaraplık üzüm kalitesi üzerine etkili oldukları saptanmıştır.


Keywords


Syrah, Yaprak Su Potansiyeli, Sürgün, Salkım, Tane

References


Afonso JM, Monteiro AM, Lopes CM, Lourenco J (2003). Cover cropping at Vinhos Verdes wine region. A three year study on variety Alvarinho. Ciencia e Tecnica Vitivinicola, 18(2): 47-63.

Bahar E, Korkutal İ, Kök D (2008). Hidroponik kültür ve fidanlık koşullarında yetiştirilen aşılı asma fidanlarının karbonhidrat ve azot içerikleri ile bağdaki tutma performansları üzerine araştırmalar. Akdeniz Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1): 15-26.

Bahar E, Yaşasın AS (2010). The yield and berry quality under different soil tillage and clusters thinning treatments in grape (Vitis vinifera L.) cv. Cabernet Sauvignon. Afr. J. Agric. Res. 5(21): 2986-2993.

Bahar E, Carbonneau A, Korkutal I (2011). The effect of extreme water stress on leaf drying limits and possibilities of recovering in three grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars. Afr. J Agric. Res. 6(5): 1151-1160.

Barbagallo MG, Guidoni S, Hunter JJ (2011). Berry size and qualitative characteristics of Vitis vinifera L. cv. Syrah. S. Afr. J Enol. Vitic. 32(1): 129-136.

Blouin J, Guimberteau G (2000). Maturation et maturité des raisins. Editions Feret. ISBN-10: 2902416490.

Boubals D (2001). L’éclaircissage manuel de grapes (vendage en vert). Progréss Agricole et Viticole. 118(17): 372-374.

Boyer JS (1982). Plant productivity and environment. Science. 218: 443-448.

Carbonneau A (1998). Aspects qualitatifs. 258-276. In: Tiercelin, JR (Ed.), Traite d’irrigation. Tec&Doc. Lavosier Ed. Paris, p.1011.

Carbonneau A, Deloire A, Jaillard B (2007). La Vigne. Physiologie, Terroir, Culture. Dunod, Paris, ISBN: 9782100499984.

Chaves MM, Zarrouk O, Francisco R, Costa1 JM, Santos T, Regalado AP, Rodrigues ML, Lopes CM (2010). Grapevine under deficit irrigation: hints from physiological and molecular data. Annals of Botany. 105: 661-676.

Corino L, Ruaro P, Renosio G, Rabino M, Malerba G (1991). Cluster thinning on the Barbera vine in some areas of Monferrato. Viticultural behaviour. Vignevini, Bologna. 18 (7-8): 51-55.

Cravero MC, Ubigli M, Bosso A, Panero L, Serpentino ML, Follis R, Ponte C (2002). Comparison between plant cover and tillage: enological and sensory aspects. Informatore Agrario. 58 (2): 31-36.

Deloire A, Carbonneau A, Wang Z, Ojeda H (2004). Vine and water, a short review. J Int. Sci. Vigne Vin. 38(1): 1-13.

Ellis W (2008). Grapevine (Shiraz/Richter 99) water relations during berry ripening. Master Thesis of Agricultural and Forestry Sciences at Stellenbosch University. 145p.

Etchebarne F, Ojeda H, Hunter JJ (2010). Leaf : fruit ratio and vine water status effects on Grenache Noir (Vitis vinifera L.) berry composition: water, sugar, organic acids and cations. S. Afr. J Enol. Vitic. 31(2): 106-115.

Gao Y, Cahoon GA (1998). Cluster thinning effects on fruit weight, juice qualitry and fruit skin characteristics in Reliance grapes. Research Cicular Ohio Agric. Res. and Development Center. 299: 87-93.

Girona J, Marsal J, Mata M, Del Campo J, Basile B (2009). Phenological sensitivity of berry growth and composition of Tempranillo grapevines (Vitis vinifera L.) to water stress. Austr. J Grape and Wine Res. 15: 268-277.

Gomez del Campo M, Ruiz C, Lissarague JR (2002). Effect of water stress on leaf area development, photosynthesis, and productivity in Chardonnay and Airen grapevines. Amer. J Enol and Vitic. 53(2): 138-142.

Güner N (2005). Sofralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinde sürme performansının anaç ve terbiye-budama şekli ile ilişkisi. Ankara Ün., Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 55s.

Horwath WR, Mitchell JP, Six JW (2008). Tillage and crop management effects on air, water, and soil quality in California. Univ. of California Div. of Agric. and Natural Res. Publication 8331, September 2008: 1-9.

Hua L, Zhumei X, Yulin F, Zhenven Z (2005). Effects of grass cover in vineyards on vine growth and wine quality. Journal of Fruit Sci. 22(6): 697-701.

Kacar B, Katkat V, Öztürk Ş (2006). Bitki Fizyolojisi. Bursa 563s.

Kraft A (1995). Flachenberechnung einer SW-Grafik Flaeche packing programme.

Lopes CM, Monteiro A, Machado JP, Fernandes N, Araujo A (2008). Cover cropping in a sloping non-irrigated vineyard: II-Effect on vegetative growth, yield, berry and wine quality of Cabernet Sauvignon grapevines. Ciencia Tec. Vitiv. 23(1): 37-43.

Lorenz DH, Eichhorn KW, Bleiholder H, Klose R, Meier U, Weber E (1995). Phenological growth stages of the grapevine (Vitis vinifera L.) codes and descriptions according to the extended BBCH Scale. Austr. J Grape and Wine Res. 1: 100-110.

Mattii GB, Storichi P, Ferini F (2005). Effects of soil management on physiological, vegetative and reproductive characteristics of Sangiovese grapevine. Adv. Hort. Sci. 19(4): 198-205.

Moriana A, Fereres E (2002) Plant indicators for scheduling irrigation of young olive trees. Irrig Sci. 21(2): 83-90.

Noar A, Cohen S (2003) Sensitivity and variability of maximum trunk shrinkage, midday stem water potential, and transpiration rate in response to withholding irrigation from fieldgrown apple trees. Hortscience. 38(4): 547-551

OIV (2009). 2nd Edition of the OIV descriptor list for grape varieties and Vitis species. 178 p.

Palma L, Novello V, Tarricome L, Frabboni L, Lopriore G, Soleti F (2007). Grape and wine quality as influenced by the agronomical soil protection in a viticultural system of southern Italy. Quaderni di Scienze Viticole ed Enologiche, Univ. Torino. 29: 83-111.

Scholander PF, Hammel HT, Bradstreet ED, Hemmingsen EA (1965). Sap pressure in vascular plants. Science. 148: 339-346.

Smart RE, Dick JK, Gravett IM, Fisher BM (1990). Canopy management to improve grape yield and wine quality - principles and practices. S Afr. J Enol. Vitic. 11(1): 3-17.

Smith R, Prichard T (2002). UC Cooperative Extension August http://ucce.ucdavis.edu/ files/filelibrary/2161/41093.pdf.

Tesic D, Keller M, Hutton R (2007). Influence of vineyards flor management practices on grapevine vegetative growth, yield and fruit composition. Amer. J Enol. Vitic. 58(1): 1-11.

Tognetti R, Longobucco A, Raschi A (1998). Vulnerability of xylem to embolism in relation to plant hydraulic resistance in Quercus pubescens and Quercus ilex co-occurring in a Mediterranean coppice stand in central Italy. New Phytol. 139(3):437-447.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.