Siirt İli Bağcılığında Yetiştiricilikte Öne Çıkan Bazı Üzüm Çeşitlerinin Tanıtımı

Cüneyt Uyak, Adnan DOĞAN, Ahmet KAZANKAYA

Abstract


Ülkemiz bağcılığının geliştirilmesi amacıyla asma gen kaynaklarının toplanması, korunması ve geliştirilmesi yönündeki çalışmalar bağcılığımızın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Siirt yöresinde yetiştiricilik açısından ön plana çıkan bazı üzüm çeşitlerini tanıtmaktır. Ekolojik koşulları bağcılık için son derece uygun olan Siirt ilinde zengin bir asma gen potansiyeli mevcuttur. Yörede Bağılti, Boğa, Gadöv,  Reşealya ve Tayfi çeşitleri yaygın olarak yetiştirilmekte ve sofralık olarak değerlendirilmektedirler. Tane kabuk renginin Gadöv ve Tayfi çeşitlerinde ‘yeşil sarı’ Bağılti, Boğa ve Reşealya çeşitlerinde ise ‘koyu kırmızı mor’ olduğu tespit edilmiştir. Çeşitlerde ortalama salkım büyüklüğü 196.00-292.70 cm², ortalama salkım ağırlığı 287.88-520.73 g, ortalama tane ağırlığı 3.33-6.28 g, suda çözünür kuru madde (SÇKM) % 15-20 ve titre edilebilir asit 4.67-8.02 g L−1 arasında saptanmıştır. Olgunlaşma zamanı tüm çeşitlerde ‘geç’ olarak bulunmuştur. Çiçek yapısının Bağılti, Boğa, Reşealya ve Tayfi çeşitlerinde ‘erdişi’, Gadöv çeşidinde ise ‘morfolojik erdişi fizyolojik dişi’ olduğu belirlenmiştir.


Keywords


Siirt; Üzüm çeşitleri; Sofralık üzüm

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.