Malç Tekstili (Tyvek) Uygulamasının Trakya İlkeren Çeşidinde Verim ve Bazı Kalite Kriterlerine Etkisi

Ahmet Semih YAŞASIN

Abstract


Bu çalışma, Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu deneme parselinde 2010-2011 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, malç tekstili (Tyvek) uygulamasının Trakya İlkeren üzüm çeşidinde verim ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede toprak sıcaklığı, toprak nemi, fenolojik gözlemler, verim ve kalite kriterlerine bakılmıştır.

     Trakya İlkeren üzüm çeşidinde 2010-2011 yılları arasında yapılan fenolojik gözlemlerde malç tekstili (Tyvek) uygulamasının ben düşmeyi 1 gün öne aldığı saptanmıştır. 100 tane ağırlığı bakımından yine malç tekstili (Tyvek) uygulamasının 5.5 g daha fazla olduğu; toplam antosiyanin madde miktarı bakımından da %8'lik bir artış sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca malç tekstili (Tyvek) uygulamasının yabancı otu %82 oranında azalttığı saptanmıştır.

     Sonuç olarak Trakya İlkeren üzüm çeşidinde malç tekstili (Tyvek) uygulaması istatistiki açıdan farklılık meydana getirmemiştir. Ancak olumlu yönde katkı yaptığı ve beklenen etkiyi gösterebilmesi için daha uzun yıllar denenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.