EGE, MARMARA VE AKDENİZ BÖLGELERİ BAĞCILIK İŞLETMELERİNDE ÜRETİCİLERİN YENİLİKLERİ BENİMSEME VE MEMNUNİYET DÜZEYLERİ

Selçuk Karabat

Abstract


Bu çalışmanın ana amacı 1980 yılından günümüze Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı bağcılık üzerine çalışan araştırma kurumlarınca geliştirilen araştırma sonuçlarından bazılarının üreticilerce benimsenme ve memnuniyet düzeylerinin belirlenmesidir. Çalışma Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde bağcılığın önde gelen illerinden Manisa, İzmir, Denizli, Tekirdağ, Bursa, Çanakkale ve Mersin ilindeki üreticilerle anket yapılarak yürütülmüştür. Araştırma kapsamında gayeli örnekleme ile seçilen toplam 205 üzüm üreticisi ile görüşülmüştür. Üreticiler yenilikçilik indeksi oluşturularak yenilikçilik düzeyi yüksek ve düşük olmak üzere iki kategoriye ayrılmış ve değerlendirmeler bu şekilde yapılmıştır. Araştırma kuruluşları tarafından geliştirilen yeni üzüm çeşitleri ve yüksek terbiye sistemleri temel yenilikler olarak ele alınmıştır. Oluşturulan yenilikçilik indeksine göre üreticilerin %80’i yenilikçilik düzeyi yüksek grupta %20’si ise düşük grupta yer almışlardır. Üreticilere ait yaş, eğitim, tarımsal deneyim, aile işgücü gibi demografik verilerin yanı sıra ve işletmelere ait toplam alan, bağ alanı ve parsel sayıları hakkında veriler derlenmiştir. Araştırma kuruluşlarınca yapılan çalışmalar sonucu geliştirilen üzüm çeşitlerinin ve telli terbiye sistemlerinin üreticilerce kabul gördüğü ancak özellikle iç ve dış pazarlarda talep görecek kalitede yeni üzüm çeşitlerine ihtiyacın devam ettiği sonucuna varılmıştır.


Keywords


Bağcılık, yeniliklerin benimsenmesi, tarımsal yayım

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.