ÖZBEKİSTAN ÇEKİRDEKSİZİ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE GİBBERELLİK ASİT (GA3) UYGULAMASININ VERİM VE ÜRÜN KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Serdar YILDIZ, METİN KESGİN, Mustafa Sacit İNAN

Abstract


ÖZET

 

Bu çalışma Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Alaşehir Yeşilyurt İşletmesindeki  Özbekistan Çekirdeksizi parselinde 2010-2011 yıllarında yapılmıştır. Çeşit Kırmızı-Siyah renkli, çekirdeksiz , küçük taneli dir. Bu çalışmada ; Kontrol (0 ppm/yıl), H1 (55ppm/yıl) ve H2 (95 ppm/yıl) olmak üzere 3 farklı dozda GA3(Gibberellik asit)  uygulaması yapılmıştır. GA3 dozları Somak dönemi, çiçeklenme dönemi ve tanelerin saçma iriliğine ulaştığı dönemde uygulanmıştır. Tüm GA3 uygulamaları olumlu sonuç vermiş.  H1 ve H2 dozları önerilebilecek dozlar olarak bulunmuştur. Verim değeri bakımından H2 dozu en yüksek (1. yıl 10,83 kg/ asma ve 2. yıl (9,410 kg/ asma) olurken  Tane iriliği bakımından yine H2 dozu (1 yıl 4,18 g, 2.yıl ise 3,3 g tane iriliği ) en yüksek sonucu vermiştir. Kuru madde değerlerine bakıldığında H0 dozu en yüksek SÇKM değerini vermiştir (1.yıl 19,00 , 2.yıl 24,7). GA3 uygulama dozları arttıkça SÇKM miktarının azaldığı gözlenmiştir. Bunun yanısıra göz verimlilik değerleri incelenmiş dip gözlerin verimsiz olduğu ve bu sebeple Özbekistan Çekirdeksizi üzüm çeşidi için  kısa budamanın uygun olmadığı  ve uzun budamanın daha uygun olacağı kanaatine varılmıştır.


Keywords


Gibberellik Asit (GA3), Özbekistan çekirdeksizi, verim, göz verimliliği

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.