Organik Tarımda Kullanılan Bazı Bitki Aktivatörlerinin Domateste Verim ve Kalite Üzerine Etkileri

Semih Kiracı, Adem Karataş

Abstract


Bu araştırma, 2006 yılında organik tarımda kullanılan bazı bitki aktivatörlerinin domateste verim ve kaliteye etkilerinin tespit edilmesi amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiffliğinde yürütülmüstür. Baghera F1 oturak domates çesidiyle yapılan denemede; bitki aktivatörü olarak Manda 31, Messenger, Bionur, Cropset ve ISR 2000 ticari preparatları kullanılmıştır. Bitki aktivatörlerinin etkilerini belirlemede verim, meyve sayısı, meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, pH, likopen, vitamin A, brix ve meyve eti sertliği kriterleri incelenmiştir. Bitki aktivatörü kullanılan organik üretim metodunda en yüksek verim (7301 kg/da) Manda 31’den alınmıs, bunu sırasıyla Cropset (7261 kg/da), Bionur (7187 kg/da), Messenger (7013 kg/da) ve ISR 2000 (6389 kg/da) takip etmiştir. Denemede en düşük verim kontrolden (6202 kg/da), en yüksek verim ise konvansiyonel üretim metodundan (7602 kg/da) alınmıştır. Verim yönünden her ne kadar konvansiyonel üretim metodu ilk sırada yer almakla birlikte; Manda 31, Cropset ve Bionur uygulamalarıyla istatistiki olarak aynı grupta yer almıştır. Bitki basına en yüksek meyve sayısı Manda 31 ve Bionur uygulamalarından (18 adet/bitki) elde edilmiştir. Manda 31 ve Bionur bitki aktivatörleri meyve sayısını kontrole göre %12,5 oranında artırmıştır. Uygulamalarda pH 4,37-4,58; likopen 66-137 μg/g; vitamin A 14,7-38,9 μg/g; brix %3,90-4,46 arasında değişmiştir. ISR 2000 ve Bionur uygulamaları meyve asitliğini düşürücü etki yapmıştır. Meyve eti sertliği 1,35-1,60 kg/cm2 arasında değişmiş; bitki aktivatörleri domateste meyve eti sertliğini artırıcı rol oynamıştır.

Keywords


Domates, organik tarım, bitki aktivatörü, Manda 31, Messenger, Bionur, Cropset, ISR 2000

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Anonim, 2006a., Discover The Secret of Manda 31. http://www.manda.co.jp/eng_web/discover/discover_scrt_M31_e.html, Erişim: Ocak 2006.

Anonim, 2006b., Fresh Market Tomatoes. http://www.edenbio.com/usa/agriproducts/docume nts/mess_sts/freshtomato.pdf, Erişim: Eylül 2006.

Anonim, 1998., Imrocrop Ltd. News. Second Edition Vol:2, June, Erişim: Eylül 2006.

Anonim, 2009., http://www.tarim.gov.tr/arayuz/ 10/icerik.asp?efl=uretim/organiktarim/organik_tarim.htm&curdir=uretimorganiktarim&fl=istatistikler/organikistatistik.htm Erişim: Mart 2009

Anonim, 2011., http://www.organic-world.net/ statis-tics-data-tables-excel.html#c6167 Erişim: Eylül 2011.

Barba, A.I.O., Hurtado, M.C., Mata, M.C.S., Ruiz, V.F., Tejada, M.L.S., 2006. Application of a UV-vis Detection-HPLC Method for a Rapid Determi-nation of Lycopene and β Carotene in Vegetables. Food Chemistry 95, 328-336.

Beşirli, G., Sürmeli, N., Sönmez, İ., Kasım, M.U., Ba-şay, S., Karik, U., Şarlar, G., Çetin, K., Erdoğan, S., Çelikel, G.F., Pezikoğlu, F., Efe, E., Hantaş, C., Uzunoğulları, N., Cebel, N., Güçdemir, İ.H., Keçeci, M., Güçlü, D., Tuncer, A. N., 2001. Domatesin Or-ganik Tarım Koşullarında Yetiştirilebilirliğinin Araştırılması. Türkiye II. Ekolojik Tarım Sempoz-yumu, 256-265s, Antalya.

Bishnoi, U.R., Payyavula, R.S., 2004. Effect of Plant Activators on Disease Resistance and Yield in Tomato and Canola. http://www.cropscience.org. au/icsc2004/2/4/2/416_bishnoiur.htm, Erişim: Ni-san 2009

Bramley, P.M., 2000. Molecules of Interest ıs Lyco-pene Beneficial to Human Health? Phytoche-mistry 54 (2000) 233-236.

Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüst-risinde Temel Analiz Metotları. Biltav Üniversite Kitapları Serisi, No: 02-2, Ankara.

Çakmakçı, R., Erdoğan, Ü., 2005. Organik Tarım. Atatürk. U. İspir Hamza Polat Meslek Yüksek Oku-lu Ders Yayınları No:2, 233s. Erzurum.

Demir, H., Polat, E., 2001. Organik Olarak Yetiştirilen Domateste Bazı Verim ve Kalite Özellikleri. Türki-ye II. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım, 266-275s, Antalya.

Dereboylu, A.E., 2005. Bazı Biostimülant ve Fungisit Uygulamalarının Cucumis sativus L. (Hıyar) Bit-kisinde Neden Olduğu Anatomik ve Fizyolojik De-ğişikliklerin Belirlenmesi, Verim-Kalite Üzerine Et-kileri. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 272s, İzmir.

Demiryürek, K., Bozoğlu, M., 2007. Türkiye’nin Av-rupa Birliği Organik Tarım Politikasına Uyumu. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 22(3):316-321.

Diver, S., Kuepper, G., Born, H., 1999. Organic Toma-to Production Horticulture Production Guide. http://www.attra.ncat.org/attra-pub/PDF/ toma-to.pdf Erişim: Ekim 2006

Erdem, P., 2006. Organik Tarım İhracat Seminer Ra-poru. Ticaret Odası, İzmir. http://www.izto.org.tr/ NR/rdonlyres/19059040-7969-4E4B-B58FED-692 DB229ED/6071/organık_tarım.pdf Erişim: Kasım 2006.

Garcia, E., Barrett, D.M., 2006. Assessıng Lycopene Content ın Californıa Processıng Tomatoes. Jour-nal of Food Processing and Preservation, 30(1): 56-70.

Hekimoğlu, B., Altındeğer, M., 2006. Organik Tarım ve Bitki Koruma Açısından Organik Tarımda Kul-lanılacak Yöntemler. Tarım İl Müdürlüğü, Sam-sun.

Hossain, M.A., Matsuura, S., Nakamura, I., Mıtsu-hıro, D., Ishimine, Y., 2000. Studies on Application Methots of Manda 31 for Turmeric (Curcuma spp) Cultivation. Sci. Bull. Fac. Agr. Univ. Ryukyus, 47:137-144.

Hossain, M.A., Matsuura, S., Mıtsuhıro, D., Ishimine, Y., 2003. Effects of Manda 31 on Growth of Corn (Zea mays). Sci. Bull. Fac. Agr. Univ. Ryukyus, 50:171-175.

Ishimine, Y., Matsuura, S., Hossain, M.A., Nakamura, I., 1999. Influence of Fermented Natural Plant Concentrate (Manda 31) on Growth and Yield of Turmeric (Curcuma spp.). Sci. Bull. Fac. Agr. Univ. Ryukyus, 46:161-168.

İlter, E., Altındişli, A., 1998. Ekolojik Tarım ve İlkeleri. Ekolojik (Organik, Biyolojik) Tarım. (Aksoy, U., Altındişli, A., -eds), 1-6s, Ekolojik Tarım Organi-zasyonu Derneği, Bornova, İzmir.

İlter, E., Altındişli, A., 2002. Ekolojik Tarımda İlke ve Kavramlar. Organik (Ekolojik) Tarım Eğitimi Ders Notları. ETO, 263s, İzmir.

Karataş A, Padem H, Ünlü H, Ünlü H., 2005. Sera ve Tarla Koşullarında Yetiştirilen Bazı Sırık Domates Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerini Karşılaştı-rılması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilim-leri Enstitüsü Dergisi, 9(2): 42-49.

Karavaş, B., 2002. Fungisit, Bitki Aktivatörü ve Bitki Stimulantının Biber Bitkisinin (Capsicum annuum L.) Anatomik ve Morfolojik Yapısı Üzerine Etkile-ri. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Y. Lisans Tezi, 129s, İzmir.

Koca, Y.O., 2003. İki Bitki Aktivatörünün Patateste Bazı Tarımsal Özellikler Üzerine Etkileri. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Y. Lisans Tezi, 36s, İzmir.

Kurtar, E.S., Ayan, A.K., 2004. Organik Tarım ve Türkiye'deki Durumu. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 19(1):-56-64.

Öztemiz, S., 2008. Organik Tarımda Biyolojik Müca-dele. GOÜ. Zir. Fak. Der., 25(2), 19-27.

Taşbaşlı, H., Zeytin, B., 2003. Organik Tarımın Genel İlkeleri. T.K.B. Araştırma, Planlama ve Koordinas-yon Kurulu Bşk Yayınları. 118s. Ankara.

Thybo, A.K., Edelenbos. M., Christensen, L.P., Søren-sen, J.N., Thorup-Kristensen, K., 2006. Effect of Organic Growing Systems on Sensory Quality and Chemical Composition of Tomatoes. LWT, 39, p 835–843.

Topal, C., 2003. Biber (Capsicum annuum L.) Sera-sında Bazı Fungisitlerin ve Bitki Aktivatörünün Toprağın Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Etkileri. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Y. Lisans Te-zi, 111s, İzmir.

Toor, R. K., Savage, G. P., Heeb, A., 2006. Influence of Different Types of Fertilisers on The Major An-tioxidant Components of Tomatoes. Journal of Food Composition and Analysis, 19: 20-27.

Raffoa, A., Malfab, G.L., Foglianoc, V., Maiania, G., Quagliaa G., 2006. Seasonal Variations in Anti-oxidant Components of Cherry Tomatoes (Lyco-persicon esculentum cv. Naomi F1). Journal of Food Composition and Analysis, 19: 11–19.

Uysal, F., 2005. Farklı Organik Materyallerin Organik Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılabilirliği. Gazi-osmanpaşa Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Y. Lisans Tezi, 48s, Tokat.

Ünlü, H., 2008. Organik Domates Yetiştiriciliğinde Çiftlik Gübresi, Mikrobiyal Gübre ve Bitki Aktiva-törü Kullanımının Verim, Kalite ve Bitki Besin Maddeleri Alımına Etkileri. S.D.Ü. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 153s, Isparta. Ünlü, H., Padem, H., 2009. Organik Domates Yetiştiriciliğin-de Çiftlik Gübresi, Mikrobiyal Gübre ve Bitki Akti-vatörü Kullanımının Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Ekoloji, 19(73): 1-9.

Zengin, M., 2007. Organik Tarım. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti., 136s. İstanbul.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.