FARELERE UYGULANAN STREPTOZOTOZİN (STZ) VE CCl4’ÜN TOKSİK ETKİSİNE KARŞI AROMATİK BİTKİ KARIŞIMI İNFÜZYONLARININ ANTİOKSİDAN VE KORUYUCU ETKİSİ

Khaled F. El-MASSRY, Ahmed H. El-GHORAB, Manal M. RAMADAN, Ahmed M. GAD

Abstract


ağlık açısından faydalı ve lezzetli olan bitki infüzyonları dünya çapında yaygın olarak tüketilmektedir. Çeşitli farmako-lojik etkileri bulunmakla birlikte, bu etkilerinin bileşimlerinde bulunan uçucu ve fenolik maddelerden kaynaklandığına atfedi-lir. Bu çalışmanın amacı beş aromatik bitkinin karışımından kabul edilebilir lezzette doğal ve sağlığı destekleyici bir içecek hazırlamaktır. Bitki infüzyonlarının uçucu bileşenleri izole edilerek GC ve GC/MS ile belirlenmiştir. Toplam fenolik madde-leri ve in vitro antioksidan aktiviteleri belirlenmiştir. STZ ile beslenen farelerin bazı organlarında gulukoz seviyesi, böbrek fonksiyonları, süperoksit dimustaz (SOD)’ın antioksidan enzim aktivitesi, glutation redüktaz (GR), glutation redüktaz (GPx), gulukoz -6- fosfat dehidrogenaz (G-6-PhDH) ve malondialdehid (MDA) seviyesi belirlenmiştir. Ayrıca, plazmada üre, kreatinin, lipid profile ve kan hemoglobin seviyeleri belirlenmiştir. CCl4-‘ün oluşturduğu toksik etkiye karşı aromatik bitki karışımının koruyucu etkisini değerlendirmek amacıyla transaminaz aktivitesi, alkali fosfataz, γ-glutamiltransferaz, laktat dehidrogenaz, toplam protein seviyesi ve toplam bilirubin belirlenmiştir. Sonuç olarak, aromatik bitki karışımı streptozotozin (STZ) ve CCl4’ün toksik etkisini azaltmış ve farede antioksidan etki göstermesiyle, karaciğer, böbrek ve pankreas korunmuş-tur.


Keywords


Aromatik bitkiler; Antioksidanlar; GC-MS; Karbon tetraklorid ve streptozotozin

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.