Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Aspir Islah Çalışmaları

Hasan Koç, Ahmet Güneş, Seydi Aydoğan

Abstract


ÖZET

           Aspir ekiminin yaygınlaşmamasının en temel nedenlerden birisi veriminin oldukça düşük olmasıdır. Kurak alanlara ekilen aspirin gelişme döneminde aniden bastıran sıcaklıklar ve gittikçe artan kuraklık verimini düşürmektedir. Halen tescilli çeşitlerin Orta Anadolu da yazlık olarak ekilebilmesi ve ilkbaharda gelişme periyodunun uzun bir döneminin kurak aylara rastlaması verimin düşük olmasının başlıca sebebidir.

         Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde,  Yerel ve ABD gen merkezinden temin edilen aspir popülâsyonları 2008-2015 yılları arasında Konya şartlarında Ekim ayında kışlık olarak ekilerek soğuğa dayanıklılık yönünden seleksiyona tabi tutulmuştur.

         Kışlık aspir çeşidinin geliştirilmesiyle birlikte tıpkı buğday gibi aspirde Ekim ayında ekilerek, tohum veriminde yazlıklara göre % 50 ye varan artışlar sağlanmıştır. Bunun yanında yazlık aspir çeşit geliştirme çalışmaları devam etmekte olup, BDYAS-4 yazlık aspir aday çeşidinin yağ oranı % 35-37 arasında değişirken, tohum veriminin mevcut tescilli çeşitlerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu hattımız 2016 yılında GÖKTÜRK ismiyle tescil ettirilmiştir. 


Full Text:

PDF (Türkçe)


DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2017.35

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.