Hüyük İlçesi’nde Çilek Bahçelerinin Beslenme Durumları

Hatice Çiçekdağı, Mehmet Zengin

Abstract


Bu çalışma ile Konya’nın Hüyük İlçesi’nde yetiştirilen çileklerin beslenme durumlarını toprak ve bitki analizleriyle belirleyerek, gerek üretim, gerekse kaliteyi artırma yöntemlerini tespit etmek ve üreticilerimize gübreleme konusunda ışık tutacak bir etüt çalışması yürütülmüştür. Bunun için, Hüyük İlçesi’ni temsilen 2 dekardan daha büyük 29 kapama çilek bahçesinden 2015 yılında birinci meyve dönemi başlangıcında (Haziran), gübrelemeden önce kök bölgesini temsilen toprak ve yaprak örnekleri ve ikinci meyve dönemi başlangıcında (Eylül) tekrar kök bölgesini temsilen toprak ve yaprak örnekleri alınarak Selçuk Üniv. Ziraat Fakültesi Toprak, Gübre ve Bitki Besleme Araştırma Laboratuarı’nda analiz edilmiştir. Analiz sonuçları referans değerleriyle karşılaştırılarak toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından çilek yetiştiriciliğine uygunlukları ile bitkilerin beslenme durumları incelenip istatistiki değerlendirmeler ile toprak-bitki ilişkileri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Hüyük İlçesi çilek bahçelerinde genellikle toprakların pH’ları nötr, tuzsuz, organik maddece fakir, kireçli ve kumlu killi tınlı tekstüre sahiptir. Azot bakımından fakir, diğer makro besin elementlerince yeterli ve fazladır. Bakır açısından yeterli iken diğer mikro besin elementlerince fakirdir. Çilek plantasyonlarının birinci dönem %27,6’sının N, %7’sinin P ve K, %17,2’sinin Ca, %10,3’ünün Mg, %27,6’sının Cu, %10,3’ünün B ve %90’ının Zn; ikinci dönem ise %10,3’ünün N, %7’sinin Mn ve %90’ının Zn ile beslenme açısından yetersizlik olabileceği belirlenmiştir. Bitkilerde ikinci dönemde besin elementleri birinci döneme göre daha yeterli bulunmuştur.


Keywords


Beslenme, Çilek, Hüyük, Konya, Toprak, Verim.

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


s.

Bayraklı, F. (1987). Toprak ve Bitki Analizleri. O.M.Ü. Ziraat Fak. Yay., No: 17, Samsun.

Bisen, S.P., Bundela, S.S. and Sharma, A. (2012). Ellagic Acid Chemo Preventive Role in Oral Cancer. J. Cancer Science & Therapy, 4: 23-30.

Chapman, H.D. (1960). Leaf and soil analysis in citrus orchards. Div. Agri. Sci., Univ. Calif., Bk. Manuel 25. Calif. Agric. Exper. Sta. 1-53.

Çakıcı, H. ve Arslan, H. (2012). Yapraktan Potasyum, Bor ve Çinko Uygulamalarının Camarosa Çilek Çeşidinde Verim ve Kaliteye Etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 49(3): 293-298.

Dellavalle, N.B, (1992). Determination of specific conductance in supertanat 1:2 soil:water solution. In Handbook on Reference Methods for Soil Analysis. Soil and Plant Analysis Council, Inc. Athens, GA.

FAO, (1980). Micronutrients Assessment at the Country Level. An International Study (M. Sillanpä, ed.), FAO Soil Bulletin 63. Published by FAO, Roma, Italy, pp. 1-208.

FAO (2014). Production and trade statistics. http://www.fao.org/economic/ess/ess-trade/en/ (Erişim tarihi: 24.10.2015).

Follett, R.H. and Lindsay, W.L. (1970). Profile Distribution of Zinc, Iron, Manganese, and Copper in Colorado Soils. Colorado Exp. Sta. Tech. Walsh and Bealon, Soil Sci Soc. of Am. Inc. Medison, Winconsin, USA.

IFA, (1992). Strawberry In: World fertilizer use manual. International fertilizer Industry Assoc. Paris, 410-411.

Jones, J.R., Wolf, B. and Mills, H.A. (1991). Plant Analysis Handbook. Micro-Macro Pub. Inc. 183. Paradise BLWD, Suit 08 Athens, Georgia, 30607, USA, pp. 1-213.

Kacar, B. (1995). Bitki ve toprağın kimyasal analizleri III. Toprak analizleri. Ankara Üniv. Zir. Fak. Eğt. Araş. ve Gel. Vakfı Yay. No: 3, Ankara, 705s.

Lindsay, W.L. and Norwell, W.A. (1978). Development of DTPA Soil Test for Zinc, Iron, Manganese and Copper. Soil Sci. Soc. of Amer. J., 42, 421-428.

Maas, J.L., Wang, S.Y. and Galetta, G.J. (1996). Heath Enhancing Properties of Strawberry Fruit. In: Pritts, M. P., Chandler, C. K. and Crocker, T.E. (eds). Proceeding of The V North American Strawberry Conf., Orlando, Florida. 11-18.

Mills, H. A. and Jones, J.B. (1996). Plant Analysis Handbook II. Micro Macro Publishing, Inc, Georgia USA, pp. 422.

Morard, P. (1987). Strawberry. In: Plant analysis as a guide to the nutrient requirements of temperate and tropical crops. (Ed: P. Martin-Prevel, J.J. Gagnard, P. Gautier). Lavasier Publishing Inc. 175 Fifth Avenue, New York, N.Y. 10010, USA, pp. 688-694.

Özden, A. and Ayanoğlu, H. (2002). Nutritional Status of Strawberry Plantings Near Silifke in Turkey. Acta Hort. (ISHS) 567: 443-446.

Penalosa, J.M., Cadahia, C., Sarro, M.J. and Masaquer, A. (1994). Improvement of strawberry nutrition in sandy soils by addition of manure, calcium and magnesium. J. Plant Nutrition, 17(1): 147-153.

Reuter. D. J. and Robinson J.B. (1986). Plant analyses, an Interpretation Manual, Inkata Press Proprietary Ltd. Melbourne and Sydney, pp. 219.

Rhoades, J. D. and S. Mıyamoto. 1990. Testing soils for salinity and sodicity. In: Soil testing and plant analyses. Third edition (Ed: R.L. Westernan). Third ed., Soil. Sci. Soc. Amer. Inc. Madison-Wisconsin, pp. 299-336.

Soltanpour, P.N. and Workman, S.M. (1981). Use of Inductively-Coupled Plasma Spectroscopy for the Simultaneous Determination of Macro and Micro Nutrients in NH 4 HCO 3 -DTPA Extracts of Soils. In Barnes R.M. (ed). Developments in Atomic Plasma Analysis, USA, pp. 673-680.

Turhan, E. ve Paydaş Kargı, S. (2007). Strawberry production in Turkey. Chronica Horticulturae, 47(2): 18-20.

TÜİK (2016). Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr. (Erişim tarihi: 21.02.2017).

Türemiş, N., Özgüven, A.I. ve Paydaş, S. (2000). Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Çilek Yetiştiriciliği. TÜBİTAK, Türkiye Tarımsal Araşt. Projesi Yay., Adana, 36s.

Ülgen, N. ve Yurtsever, N. (1974). Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi. Toprak ve Gübre Araşt. Enst. Teknik Yayın No: 28, Ankara.

Wolf, B. (1971). The determination of boron in soil experiment on the application of slow-release boron extracts, plant materials, composts, manures, water fertilizer: Part II: Behaviour of boron in the soil. In: and nutrient solutions. Soil Sci. Plant Anal., 2: 363.

Zengin, M. ve Özbahçe, A. (2011). Bitkilerin İklim ve Toprak İstekleri. Atlas Akademi Yay. No: 4, ISBN 978-605-61260-3-1, Konya.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2017.32

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.