Farklı Toprak İşleme ve Yaprak Alma Uygulamalarının Syrah Üzüm Çeşidinde Tanede Metabolit Birikimi ve Su Stresi Üzerine Etkileri

İlknur Korkutal, Elman Bahar, Seçil Bayram

Abstract


Tekirdağ koşullarında yetiştirilen Syrah üzüm çeşidinde farklı toprak işleme ve yaprak alma uygulamalarının su stresi ve tanede metabolit birikimi üzerine etkileri incelenmiştir. Toprak işleme uygulamaları; korumalı toprak işleme (KTİ), korumalı toprak işleme+geleneksel toprak işleme (KTİ+GTİ) ve geleneksel toprak işleme (GTİ) olmak üzere 3 farklı şekilde yapılmıştır. Yaprak alma uygulamaları da; kontrol (AY+KY) (ana yaprak ve koltuk yaprakların omca üzerinde bırakıldığı uygulamalar), AY (ana yaprakların omca üzerinde bırakıldığı uygulamalar) ve KY (koltuk yaprakların omca üzerinde bırakıldığı uygulamalar) olmak üzere 3 farklı şekilde yapılmıştır. Denemede; iklim verileri ve fenolojik gelişme, yaprak su potansiyelleri, şıra özellikleri [SÇKM, total asidite, pH, şeker konsantrasyonu, tanedeki şeker miktarı, toplam (L-) malik asit miktarı, toplam antosiyanin miktarı, toplam polifenol indeksi (TPİ)], omca başına verim ve olgunluk indisleri (pH2*SÇKM ve şeker / titre edilebilir asit) incelenmiştir. Buna göre; KTİ+GTİ uygulamasının yaprak su potansiyelini ve verimi artırdığı; SÇKM, şeker konsantrasyonu, toplam antosiyanin miktarını ise azalttığı görülmüştür. KTİ uygulaması ise yaprak su potansiyelini ve verimi azaltmış; SÇKM, toplam asitlik, şeker konsantrasyonu, toplam antosiyanin miktarı ve TPİ artırmıştır. Yaprak alma uygulamalarında ise AY uygulaması verim değerini azaltırken; toplam asitliği, TPİ ve malik asit miktarını artırmıştır. KY uygulamasının ise SÇKM, şeker konsantrasyonu, toplam antosiyanin miktarını artırdığı; öte yandan şıra pH’sını azalttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Tekirdağ koşullarında yetiştirilen kırmızı şaraplık üzüm çeşidi Syrah’ta tanede metabolit birikimi üzerine olumlu etkileri olduğundan toprak işleme uygulamalarından KTİ uygulaması, yaprak alma uygulamalarında ise Kontrol (AY+KY) uygulaması önerilebilir.

Keywords


Syrah; yaprak su potansiyeli; toprak işleme;yaprak alma; metabolit birikimi

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Bahar E, Korkutal İ, Yaşasın AS (2010). Bağcılıkta örtülü toprak işleme ve kulllanılan örtü bitkileri. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 7(2): 3-13.

Bahar E, Carbonneau A, Korkutal I (2011). The effect of extreme water stress on leaf drying limits and possibilities of recovering in three grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars. Afr. J Agric. Res. 6(5): 1151-1160.

Bahar E, Korkutal İ, Tekin D (2012). Küresel ısınmanın bağcılık üzerine etkileri. Trakya Univ J Eng Sci. 13(1): 1-15.

Bahar E, Kurt C (2015). Farklı toprak işleme ve yaprak alanı/ürün miktarlarının Syrah üzüm çeşidinin fizyolojisi. morfolojisi ve üzüm bileşimi üzerine etkileri: I. Yaprak su potansiyelleri, sürgün, salkım, tane özellikleri ve verim üzerine etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı): 296-315.

Blouin J, Guimberteau G (2000). Maturation et Maturite des Raisins. Feret. Bordeaux. ISBN: 2-902416-49-0.

Carbonneau A (1998). Aspects qualitatifs. 258-276. In: Tiercelin. JR (Ed.). Traite d’irrigation. Tec&Doc. Lavosier Ed., Paris. p.1011.

Carbonneau A, Bahar E (2009). Vine and berry responses to contrasted water fluxes in Ecotron around ‘Veraison’. Manipulation of berry shrivelling and consequences on berry growth. sugar loading and maturation. Proceedings of the 16th International GiESCO Symposium July 12-15. 2009. University of California. Davis 145-152. USA.

Cemeroğlu B (2007). Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları. Ankara. No: 34.

Chacón JL, García E, Martínez J, Romero R, Gómez S (2009). Impact of the vine water status on the berry and seed phenolic composition of Merlot (Vitis vinifera L.) cultivated in a warm climate: Consequence for the style of wine. Vitis. 48(1): 7-9.

De La Hera Orts ML, Martínez-Cutillas A, López-Roca JM, Gómez-Plaza E (2005). Effect of moderate irrigation on grape composition during ripening. Spanish J Agric. Res. 3(3): 352-361.

Deloire A, Carbonneau A, Wang Z, Ojeda H (2004). Vine and water. a short review. J Int. Sci. Vigne Vin. 38(1): 1-13.

Etchebarne F, Ojeda H, Hunter JJ (2010). Leaf:fruit ratio and vine water status effects on Grenache Noir (Vitis vinifera L.) berry composition: water. sugar. organic acids and cations. S. Afr. J Enol. Vitic. 31(2): 106-115.

Gomez del Campo M, Ruiz C, Lissarague JR (2002). Effect of water stress on leaf area development. photosynthesis. and productivity in Chardonnay and Airen grapevines. Amer. J Enol and Vitic. 53(2): 138-142.

Horwath WR, Mitchell JP, Six JW (2008). Tillage and crop management effects on air. water. and soil quality in California. Univ. of California Div. of Agric. and Natural Res. Publication 8331. September 2008: 1-9.

Hunter JJ (1997). Implications of seasonal canopy management and growth compensation in grapevine. S. Afr. J Enol. Vitic. 21(2): 81-91.

INRA (2007). Determination d’Anthocyanes en echantillons de raisin. Mode operatiore. Ref: MO-LAB-23. Version: 1. Septembre 2007. UE Pech Rouge. 2p.

Jones GV, White MA, Cooper OR, Storckmann K (2005). Climate change and global wine quality. Climatic Change. 73. 319-343.

Jones GV (2012). Climate, grapes, and wine: structure and suitability in a changing climate. Acta Horticulturae. 932. 19-28.

Kuljancic ID, Papric D, Korac N, Bozovic P, Borisev M, Medic M, Ivanisevic D (2009). Photosynthetic activity in leaves on laterals and top leaves on main shoots of Sila cultivar before grape harvest. Afr J Agric. Res. 7(13): 2072-2074.

Lopes CM, Monteiro A, Machado JP, Fernandes N, Araújo A (2008). Cover cropping in a sloping non-irrigated vineyard: II - Effects on vegetative growth. yield. berry and wine quality of Cabernet Sauvignon grapevines. Ciencia Tec. Vitiv. 23(1): 37-43.

Lopes CM, Santos TP, Monteiro A, Rodrigues ML, Costa JM, Chaves MM (2011). Combining cover cropping with deficit irrigation in a Mediterranean low vigor vineyard. Scientia Hort. 129: 603-612.

Lorenz DH, Eichhorn KW, Bleiholder H, Klose R, Meier U, Weber E (1995). Phenological growth stages of the grapevine (Vitis vinifera L.) codes and descriptions according to the extended BBCH Scale. Austr. J Grape and Wine Res. 1: 100-110.

McCarthy MG, Coombe BG (1999). Is weight loss in ripening grape berries cv. Shiraz caused by impeded phloem transport Austr. J Grape and Wine Res. 5: 17-21.

Monteiro A, Lopes CM (2007). Influence of cover crop on water use and performance of vineyard in Mediterranean Portugal. Agric. Ecosystems & Env. 121(4): 336-342.

Myburgh P (2010). Practical guidelines for the measurement of water potential in grapevine leaves. Wynboer / September 2010.

Palliotti A, Gardia T, Berrios JG, Civardic S, Poni S (2012). Early source limitation as a tool for yield control and wine quality improvement in a high-yielding red Vitis vinifera L. cultivar. Sci. Hort. 145: 10-16.

Poni S, Bernizzoni F, Civardi S, Libelli N (2009). Effects of pre-bloom leaf removal on growth of berry tissues and must composition in two red Vitis vinifera L. cultivars. Austr. J Grape and Wine Res. 15(2): 97-194.

Pou A, Guias J, Moreno M, Tomas M, Medrano H, Cifre J (2011). Cover cropping in (Vitis vinifera L. cv. Manto Negro) vineyards under Mediterranean conditions: Effects on plant vigour. yield and grape quality. J Int. Sci. Vigne Vin. 45(4): 223-234.

Shellie K, Brown B (2012). Influence of deficit irrigation on nutrient indices in wine grape (Vitis vinifera L.). Agricultural Sciences. 3(2): 268-273.

Silvestre JC, Canas S, Brazao J, Caldeira I, Climaco P, Duarte F, Conceicao NS, Arruda C, Ferreira MI, Malheiro AC (2012). Influence of timing and intensity of deficit irrigation on vine vigour. yield and berry and wine composition of Tempranillo in southern Portugal. Acta Horticulturae. 931: 193-201.

Sofo A, Nuzzo V, Tataranni G, Manfra M, De Nisco M, Scopa A (2012). Berry morphology and composition in irrigated and non-irrigated grapevine (Vitis vinifera L.). J Plant Physiology. 169: 1023-1031.

Yaşasın AS (2010). Cabernet Sauvignon üzüm çeşidinde farklı toprak işleme ve salkım seyreltme uygulamalarının su stresi. verim ve kalite üzerine etkileri. NKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. 54s.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2017.44

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.