Patates Bitkisinde (Solanum tuberosum L.) Farklı Miktarlardaki Hümik Asit Uygulamalarının Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi

Nursel Çöl, Fikret Akınerdem

Abstract


Bu araştırma, bazı patates çeşitlerinde farklı miktarlarda hümik asit uygulamalarının verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amacı ile 2015 yılında Mayıs-Eylül vejetasyon döneminde Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Deneme Tarlasında yürütülmüştür. Araştırma sahası ‘Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller’ deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede materyal olarak tescilli üç farklı patates çeşidi (Agria, VR808, Brooke) ve dört farklı hümik asit dozu (‘kontrol’ 0, 3, 6, 9 l/da) kullanılmıştır. Uygulama kolaylığı bakımından çeşitler ana, uygulamalar alt parsel olarak ele alınmıştır. Araştırmada kullanılan patates çeşitlerinde uygulanan hümik asit dozlarına bağlı olarak bitki boyu 36.32-60.38 cm, bitki başına sap sayısı 3.15-6.10 adet, ocak başına yumru sayısı 5.55-9.38 adet, ocak başına yumru verimi 625.00-940.00 g, dekara toplam yumru veriminin 2730.16-3747.09 kg arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Çalışmada, bitki başına sap sayısı, ocak başına yumru sayısı gibi özelliklerde artan hümik asit uygulamalarında önemli artışlar sağlandığı belirlenmiştir. Ocak başına yumru veriminde hem çeşit hem de çeşit x hümik asit interaksiyonları önemli bulunmuştur. Ocak başına yumru verimi en fazla 940,00 g ile 3 l/da hümik asit dozu ve Brooke çeşidinden elde edilmiştir.

Keywords


Hümik asit; Kalite bileşenleri; Patates; Solanum tuberosum L.; Verim

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Akıncı, Ş. (2011). Hümik Asitler, Bitki Büyümesi ve Besleyici Alımı. 2011. Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Dergisi, 23 (1): 46-56.

Akınerdem, F., (2017). Ticari Patates Üretimi. Agrotime Uluslararası Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Dergisi, Yıl: 5, Sayı 26, 20-22.

Anonim, 2017. Konyanın Coğrafi Konumu http://www.cografyaegitimi.biz/konyanin-cografi-konumu-t2518.0.html

Anonim (2004). Patates Tarımı. Hasad Yayıncılık, İstanbul.

Arslan, N. (1975). Patateste Tohum, Yumru ve Göz ile Üretim Tekniğinin Verime Etkileri Üzerinde Araş-tırmalar. Ankara Üniversitesi Doktora Tezi, Anka-ra, 123 s.

Arslan, B. ve Kevseroğlu, K. (1991). Bitki Sıklığının Bazı Patates (Solanum Tuberosum L.) Çeşitlerinin Verimi Ve Önemli Özellerine Etkileri Üzerinde Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 1 (3): 89-111.

Burton, W. G., (1981). Challenges for stress physiology in potato. American Potato Journal 58.1 : 3-14.

Çalışkan, M. E., (2001). Farklı olgunlaşma grubuna giren bazı patates çeşitlerinin Hatay ekolojik koşullarındaki verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. MKU Ziraat Fakültesi Dergisi, 6.1-2 : 39-50.

Dede, Ö., (2004). Ordu Ekolojik Koşullarında Değişik Olumlu Patates Çeşitlerinin (Solanum tuberosum L.) Bazı Agronomik ve Teknolojik özelliklerinin Belirlenmesi/Determination of Some Agricultural and Technological Traits of Potato Varieties in Different Ripening Periods. Journal of the Faculty of Agriculture 35.3-4.

Değirmenci, R. ve Adak, N. (2011). Sağlıklı Patates Yetiştiriciliği. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Lefkoşa.

Demir, M., Noyan, Ö.F., Oğuz, İ. (2012). Leonardit Kullanımı İle Birlikte Azaltılmış Azotlu Gübre Uygulamalarının Bitki Verim Ve Toprak Özel-likleri Üzerine Etkileri. SAÜ Fen Edebiyat Dergisi, (2012-2).

Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. (1987). Araştırma deneme metotları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 1021, Ders Kitabı No:295, Ankara.

Effatnezhad, M. ve Safaridolatabad, S. (2014). Effect of humic acid on different cultivars of potato tubers (Solanum tuberosum). International Journal of Biosciences (IJB) 5. (12): 12-17.

Engin, V.T., Cöcen İ., İnci, U. (2012). Türkiye’de leonardit. SAÜ Fen Edebiyat Dergisi (2012-1).

Er, C. ve Uranbey, S. (1998). Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın, 1504.

Güler, A. ve Kolsarıcı, Ö. (1995). Farklı lokasyonlarda yetiştirilen değişik olumlu bazı patates çeşitlerinde (Solanum tuberosum L.) yüksekliğin morfolojik, fizyolojik, verim ve kalite özelliklerine etkisi. Tr. J. of Agriculture and Forestry,(19) : 383-389.

İlisulu, K. (1986). Nişasta şeker bitkileri ve ıslahı. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları 960s.

İncekara, F. (1973). Endüstri Bitkileri ve Islahı, Cilt, Nişasta Şeker Bitkileri ve Islahı, Ege Üniv. Matbaası, İzmir, (2. Baskı), Yayın No:101.

Kacar, B. ve Katkat, V. (2007). Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Nobel Yayın Dağıtım.

Kara, K. (2002). Erzurum Ekolojik Koşullarında Bazı Patates Çeşitlerinin Adaptasyonu ve Verimi üzerine Bir Araştırma. Anadolu J. Of AARI 12: 105-121.

Kara, K. (2016). Bazı Patates Çeşitlerinin Erzurum Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi. Journal of the Faculty of Agriculture 47 (2) : 95-99.

Karadoğan, T. ve Günel, E. (1992). Bazı patates çeşitlerinin Erzurum ekolojik koşullarına adaptasyonu ile verim ve verim unsurları üzerine bir araştırma. Atatürk Üni. Zir. Fak. Der 23: 1-15.

Karadoğan, T., Özer, H. ve Oral E. (1997). Gübrelemenin patatesin bazı özellikleri üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28.(3): 441-453.

Laz, O. (2011).Toprak düzenleyici polimer (PVS, PAM&HJ) ve hümik asit (HA) uygulamaları-nın bazı toprak özellikleri ile bitki gelişimi üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilim-leri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.

Mosa, A. A., (2012). Effect of the application of humic substances on yield, quality, and nutrient content of potato tubers in Egypt. Sustainable Potato Production: Global Case Studies. Springer Netherlands, 471-492.

Özkan, S. (2007). Türk linyitlerinden humik asit ve gübre üretimi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilim-leri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Öztürk, Ö. (2000). Bazı kışlık kolza çeşitlerinde farklı ekim zamanı ve sıra arası uygulamalarının verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkileri, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimle-ri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Konya.

Özyıldırım, N. (2014). Azotlu Gübre Formlarının Farklı Olgunlaşma Sürelerine Sahip Patates (Solanum Tuberosum L.) Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.

Selim, E. M., Mosa, A.A., El-Ghamry A. M. (2009). Evaluation of humic substances fertigation through surface and subsurface drip irrigation systems on potato grown under Egyptian sandy soil conditions. Agricultural Water Management 96 (2009) 1218–1222.

Selladurai, R. ve Purakayastha, T. J. (2016). Effect of humic acid multinutrient fertilizers on yield and nutrient use efficiency of potato. Journal of Plant Nutrition 39. (7): 949-956.

Sencar, Ö., Gökmen, S., Yıldırım, A. ve Kandemir, N. (1994). Tarla Bitkileri Üretimi. Gazi Osmanpaşa Üniversitesi, s 244-251, Tokat.

Şenol, S., Arıoğlu, H. H. (1991). Farklı Kökenli Patates Çeşitlerinin Çukurova Koşullarında Yetiştiri-lebilme Olanakları. Çukurova Üniversitesi Zi-raat Fakültesi Dergisi 6 (2): 97-110.

Şanlı, A. ve Karadoğan, T. (2012). Isparta Ekolojik Koşullarında Farklı Olgunlaşma Grubuna Gi-ren Bazı Patates (Solanum tuberosum L.) Çe-şitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belir-lenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16 (1).

Şanlı, A. ve Karadoğan, T., (2011). Leonardit Uygula-malarının Bazı Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. IX. Türkiye Tarla Bitkileri Kongresi, Endüstri Bitkileri ve Biyoteknoloji, Cilt II, 12-15 Eylül, Sayfa 1085-1088, Bursa.

Turgut, K. (1988). Antalya Şartlarında Turfanda Pata-tes Yetiştiriciliğinde Dikim Zamanının Tespiti. Ankara Üniv. Zir. Fak., Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Yıldırım, B., Tunçtürk,M. ve Çiftçi, C. (2004). Değişik Dikim Zamanlarının Farklı Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşitlerinde Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniver-sitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bilimleri Dergi-si. 15 (1): 1-9.

Yılmaz, G. (1995). Farklı Tohumluk Yumru Büyüklük-lerinin Patateste (Solanum Tuberosum L.) Ve-rim ve Verimle İlgili Bazı Özellikler Üzerine Etkileri. 12: 152-161.

Yılmaz, G., Telci, İ., Coşkun, Ş., Çağatay, K. (1996). Tokat Koşullarında Bazı Patates Çeşitlerinin Verim ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Zi-raat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü (1):371-382.

Yılmaz, G. (2015). Ordu İlinde Yetiştirilen Yerel Patates (Solanum Tuberosum L.) Genotiplerinin Bazı Bitkisel ve Teknolojik Özelliklerinin Be-lirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniver-sitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Konya.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2017.31

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.