İSTANBUL İLİ BAYRAMPAŞA İLÇESİ AÇIK-YEŞİL ALANLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ1

Tuğba Öztürk LEVEND, Serpil ÖNDER

Abstract


Bu çalışma İstanbul İli Bayrampaşa İlçesi açık-yeşil alanlarının niteliksel ve niceliksel açılardan yeterliliklerinin belirlenmesi için yapılmıştır. Bu amaçla öncelikle açık ve yeşil alanları tanımlamak ve standartlarını belirtmek için literatür çalışması yapılmıştır. Daha sonra ilçede bulunan mevcut yeşil alanlar yapılmış olan literatür çalışmasına göre değerlendirilmiştir. Bu kapsamda 5 çocuk oyun alanı, 55 mahalle parkı, 1 şehir parkı, 5 spor alanı ve pasif yeşil alanlar incelenmiştir.

Elde edilen sonuçlara göre; Bayrampaşa ilçesi yeşil alanlarının hem alansal hem de niteliksel açıdan yetersiz oldukları görülmüştür. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı (B.İ.B.) normları göz önüne alındığında ilçede kişi başına 5.45 m²’lik yeşil alan açığının bulunduğu tespit edilmiştir. Erişebilirlik açısından ise çocuk oyun alanları ve spor tesislerinin gerekli standartları yakalayamadığı ancak mahalle parklarının bu standartları yakaladığı belirlenmiştir. İlçedeki yeşil alanların algılanabilir bir yeşil alan sistemine sahip olmadığı görülmüştür. Ayrıca ilçedeki açık-yeşil alanların için nitelik ve nicelik yönünden öneriler getirilmiştir.


Keywords


Açık - yeşil alanlar; İstanbul İli Bayrampaşa İlçesi, niteliksel ve niceliksel yeterlilik; yeşil alan açığı; erişebilirlik; süreklilik

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.