Selçuk Üniversitesi Lisans Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Zuhal Karakayacı, Zeynep Nur Öz, Seval Baz, Semra Koçyiğit

Abstract


Araştırmada, Selçuk Üniversitesinin farklı fakültelerinde ve yüksekokullarında eğitim gören 151 öğrenciyle yüz yüze görüşme tekniğini uygulayarak elde edilen verilerle, öğrencilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları incelenmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin sadece %28.48’i düzenli, %71.52’sinin de düzensiz süt ve süt ürünleri tüketmiş olduğu belirlenmiş olup, süt ve süt ürünlerini satın almada en fazla dikkat ettiği kriterin %76.15 ile son kullanma tarihi olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu süt ve süt ürünlerini marketten almayı tercih etmekte olup, toplam harcamaları içinde gıda harcamalarına %38.41oranla 150-200 TL ayırmış olmakla birlikte bu harcama içerisinde süt ve süt ürünlerine de %45.03 oranla 5-20 TL ayırdığı tespit edilmiştir. Bunun sonucunda sağlıklı ve dengeli beslenmede temel hayvansal gıda olan süt ve sütten elde edilen süt ürünlerinin tüketilmesinde etkili olan fiyat, sağlıklı, güvenli gıdaların sağlandığı bir sistem ve kişi başına düşen süt ve süt tüketiminin normal düzeyin üzerine çıkarılması konusunda gerekli politika çalışmalarına ihtiyaç duyulmakta olup, süt ve süt ürünleri tüketimi konusunda da toplum bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır.


Keywords


Tüketim alışkanlıkları; Süt ve süt ürünleri; Selçuk Üniversitesi

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Anonim (2017). https:www.asuder.org.tr

Akbay, C., Boz, İ., (2005). Kahramanmaraş’ta Ailele-rin Ev ve Ev Dışı Gıda Tüketim Talebi ve Tüketici Davranışlarının Ekonomik Analizi, KSÜ Fen ve Mü-hendislik Dergisi, 8(1):122-131.

Aydın, M., Açıkgöz, İ., Şimşek, B., (2010). Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Probi-yotik Ürün Tüketimlerinin ve Probiyotik Kavramının Bilinme Düzeyinin Belirlenmesi, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt:5, No:2, 1-6, Isparta

Cevger, Y., Aral, Y., Demir, P., Sarıözkan, S., (2008). Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İntörn Öğren-cilerinde Hayvansal Ürünlerin Tüketim Durumu ve Tüketici Tercihleri, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 55, 189-194, Ankara

Coşkun, H., Öztürk, B., (1998). Van Otlu Peynirinin Tüketim Alışkanlıkları Yönünden İncelenmesi, Yüzün-cü Yıl üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi.

Çetinkaya, A., (2010). Kafkas Üniversitesi Öğrencile-rinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlık-larının Belirlenmesi, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5(2):73-84.

Korkmaz, N.H., (2010). Uludağ Üniversitesi Öğrenci-lerinin Spor Yapma ve Beslenme Alışkanlıklarının incelenmesi, Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(2), 399-413, Bursa

Özcan T., Erbil F., Kurdal E., (1998). Sütün İnsan Beslenmesindeki Önemi, İçme Sütü Sempozyumu, sayfa:31-41

Şimşek, B., Açıkgöz , İ., (2011). Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alış-kanlıklarının Belirlenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, Cilt:21 sayı 1, 12-18, Van.

Tarakçı Z., Selçuk Ş., Şahin K., Coşkun H., (2003). Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkan-lıkları Üzerine Bir Araştırma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1):15-21, Van

Uzunöz M., Gülşen M., (2007). Üniversite Öğrencile-rinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, (3):15-21




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.96

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.