Patates (Solanum Tuberosum L.) Bitkisinde Sakkaroz Ve Oksin-Sitokinin Uygulamalarının Mikro Yumru Oluşumuna Etkileri

Sinem Dilsiz, Mustafa Yorgancılar

Abstract


Bu araştırmada doku kültürü yöntemi kullanılarak, patateste farklı karbon kaynağı ve bitki büyüme düzenleyicileri kullanılarak in vitro şartlarda mikro yumru elde edilmesi araştırılmıştır. Patates (Vangogh çeşidi) bitkilerinden alınan sürgün explantları MS besin ortamlarında, 2 farklı fotoperiyotta, karbon kaynağı olarak ticari şeker (30, 60 ve 90 g L-1) ve yarı katılaştırıcı olarak agar (6 g L-1) ilave edilen ortamlarda kültüre alınmıştır. Denemeler tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda her ortamda sürgün rejenerasyonu gözlemlenmiştir. Kültür ortamına alınan patates explantlarında kültürün (6. hafta) sonunda; mikro yumru oluşum oranı (%) ve mikro yumru oluşum süresi (gün), mikro yumru sayısı (adet/bitki), mikro yumru çapı (mm/bitki), ortalama tek yumru ağırlığı (mg) özellikleri incelenmiştir. Bitkiciklerden başarılı bir şekilde mikro yumru elde edilmiştir.


Keywords


In vitro, oksin, sitokinin, mikro yumru, Solanum tuberosum, ticari şeker

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Akınerdem, F., Çöl, N., 2016, Agrotime yayıncılık, Patates Tohumculuğu ve Önemi http://www.agrotimeyayincilik.com.tr/2016/02/25/patates-tohumculugu-ve-onemi/

Arıoğlu, H., Çalışkan, M.E., Onaran, H., 2006, Türkiye‟de Patates Üretimi Sorunları ve Çözüm Önerileri, IV. Ulusal Patates Kongresi, Niğde, 1-10.

Aslam, A., Ali, A., Naveed, N. H., Saleem, A., Iqbal, J., 2011. Effect of interaction of 6-benzyl aminopurine (BA) and sucrose for efficient microtuberization of two elite potato (Solanum tuberosum L.) cultivars, Desiree and Cardinal. African J of Biotechnology, 10 (59): 12738-12744.

Banfalvi, Z., Molnar, A., Kostyal, Z., Lakatos, L., Molnar, G., 1997. Comparative studies on potato tuber development using an in vitro tuber induction system. Acta Biologica Hungarica, 48(1):77-86.

Belletti, P., Lanteri, S., Lotito, S., Saracco, F., 1994. Production of potato microtubers through in vitro culture. Acta Horticulturae (Eds. L. Quagliotti and P. Belletti), 362: 141-148.

Er, C., Uranbey, S., 2009, Nişasta ve Şeker Bitkileri (3. Baskı), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ankara.

Esendal, E., 1990. Nişasta ve Şeker Bitkileri ve İslahı. Cilt:1 Patates. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak. Yayın no.101, İzmir.180.

FAO (2016) Production and trade statistics www.fao.org/ (ErişimTarihi:17.12.201)

Günel, E. , Çalışkan, M.E., Kuşman, N., Tuğrul, K.M., Yılmaz, A., Ağırnaslıgil, T., Onaran, H., 2010. Nişasta ve Şeker Bitkileri Üretimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara, s. 377-396.

http://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/23403.htm (Erişim Tarihi:15.09.2017)

Kumlay A.M., Arslan N., Kaya C. ,2014b. Farklı Fotoperiyot Şartlarında in vitro Olarak Yetiştirilen Patates (Solanum tuberosum L) Eksplantlarına Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Etkileri, Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 4(2): 83-94, 2014

Kumlay A.M., Arslan N., Kaya C. ,2014a. Farklı Fotoperiyot Şartlarında in vitro Olarak Yetiştirilen patates (Solanum tuberosum L.)’lerde BAP’ın NAA ve IBA ile Birlikte Mikro Yumru Oluşturma Üzerine Etkileri, Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 4(1): 73-82, 2014

Kuşman, N., 2002. Türkiye patates tohumluk endüstrisinin teknolojik, ticari ve hukuksal yapısı. III. Ulusal Patates Kongresi, İzmir, .

Mahdi, E. F. M., Al-Saad, H. S., Elshibli, S. M. A. I., 2004. In vitro tuberization of potato cultivars as influenced by photoperiod, exogenous sucrose and cytokinin concentrations. J. King Saud Univ. Agric. Sci. 17 (1): 25-35.

Nunez-Palenius H.G., Cantliffe D.J., Klee H.H., Ochoa-Alejo N., Ramirez-Malagon R. and Perez-Molphe E. 2006. Methods in Plant Tissue Culture. In: Shetty K., Paliyath G., Pometto A. and Levin R.E. (eds). Food Biotechnology, pp. 553-603. CRC Press, New York.

Öztürk E., Polat T., 2017. Tohumluk Patates Yetiştiriciliği ve Önemi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Erzurum, 32 (1):99-104.

Turan, M., Özcan, S., 2000, Türkiye‟de kültürü yapılan bazı patates çeşitlerinin in vitro‟da tuza dayanıklılığının belirlenmesi üzerine araştırmalar, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-121

TÜİK (2016), Türkiye İstatistik Kurumu www.tuik.gov.tr/ (ErişimTarihi:17.12.2017)

Uranbey S., 2005. Comparison of Kinetin and 6-benzyladenine (BA) on in vitro Microtuberization of Potato Under Short Days Conditions, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 15(1): 39-41.

Yee, S., Stevens, B., Coleman, S., Seabrook, J.A.E., Xiu-Qing, L., 2001, Highefficiency regneration in vitro from potato petioles with intact leaflets, Amer J of Potato Res., 78:151-157.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.94

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.