MISIR BİTKİSİNİN İLK GELİŞİMİNE KOMPOSTLAŞTIRILMIŞ TUZLU TAVUK GÜBRESİNİN ETKİSİ

Cevdet ŞEKER, İlknur Gümüş ERSOY, Mehmet ZENGİN

Abstract


Çalışmada yüksek tuzluluğa sahip kompostlaştırılmış tavuk gübresinin (TG) mısır bitkisinin (Zea mays L.) çimlenme ve ilk gelişimine etkileri incelenmiştir. Araştırma tesadüf parselleri deneme deseninde üç tekerrürlü olarak laboratuar şartlarında yürütülmüştür. Kompostlaştırılmış tuzlu tavuk gübresi ağırlık esasına göre altı farklı dozda (% 0, 1, 2, 4, 8 ve 16), killi tın tekstürdeki bir toprak (100 g) ile karıştırılarak 10x5 cm ebadındaki plastik kaplara doldurulmuştur. Her bir kaba 10 adet LG-60 hibrit atdişi mısır çeşidine ait tohumlar 2 cm derinlikte ekilerek, tarla kapasitesine gelinceye kadar saf su uygulanmıştır. Her kapta çimlenen bitki sayısı ve 14 günlük gelişme sonrası bitkinin toprak üstü ve toprak altı kısımlarının yaş ağırlıkları, gövde uzunluğu ve kalınlığı ile kök uzunluğu, toprak altı ve toprak üstü kısımların su kapsamları ölçülmüştür. Ayrıca hasat sonrası karışımların pH ve elektriki iletkenlik (EC) değerleri de belirlenmiştir. Farklı dozlardaki TG uygulamaları mısır bitkisinin kök ve gövde uzunluğu ile kökün su kapsamı ve karışımın EC değerini istatistiksel olarak önemli ölçüde değiştirmiştir. En yüksek gövde uzunluğu TG’nin % 8 dozu, kök uzunluğu TG’nin % 2 dozu, kök su kapsamı TG’nin % 4 dozu, EC değeri ise TG’nin % 16 dozunda karıştırıldığı uygulamalarda sırasıyla; 81.67 mm, 245.47 mm, % 82.44 ve 1.44 dS m-1 olarak ölçülmüştür. Ölçülen diğer parametreler üzerine yapılan uygulamaların etkisi istatistiksel olarak önemsiz çıkmıştır.


Keywords


Mısır; tavuk gübresi; bitki gelişimi; tuzluluk; Zea mays L.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.