LALE SOĞANLARINDA FUSARIUM ÇÜRÜKLÜĞÜNÜN ORANI VE KİMYASAL MÜCADELESİ

Nuh BOYRAZ, Ayşe YAŞAR

Abstract


Lale soğanlarındaki Fusarium çürüklüğünü ve bazı fungisidlerin Fusariım çürüklüğüne karşı etkilerini belirlemek için bu çalışma yürütülmüştür. Bu amaçla 2001 ve 2002 yıllarında 22 farklı lale çeşidi soğanlarının Fusarium spp. ile enfeksiyon oranını ve hastalık şiddetini saptamak için depo sürveyi yapılmıştır. Aynı zamanda bazı fungisidlerin Fusarium spp.’nin  izolatlarına karşı etkililikleri in vitro ve in vivo koşullarında araştırılmıştır.

Her bir lale çeşidi için tesadüfen seçilen 100 lale soğanı üzerinde yapılan değerlendirmede, 2001 yılında Fusarium spp. ile enfekteli soğan oranı % 14.0 , 2002 yılında % 15.22 olarak saptanmıştır. İki yıllık genel ortalama ise % 15.11 olarak bulunmuştur. 2001 yılında lale soğanlarındaki hastalık şiddeti ortalama % 12.75 iken , 2002 yılında % 14.08 olarak saptanmıştır. İki yıllık genel ortalamaya göre hastalık şiddeti % 13.42 olarak bulunmuştur. İki yılın değerlerine göre hastalık şiddeti en yüksek olan çeşitler, Leen Van der Mark, Marry Krissmis, Salmon Parrot ve Flaming Parrot’tur. Cassini, Arma, Kingsblood ve Monte Carlo hastalıktan en az etkilenen çeşitler olarak saptanmıştır. Hastalıklı soğanlardan yapılan izolasyonlarda F. oxysporum (% 51.38) , F. solani (% 28.96) ve F. culmorum (% 19.64) izole edilmiştir.

Benomyl in vitro koşullarında Fusarium spp. izolatlarına karşı en etkili bulunurken, iprodione  en  az etkili bulunmuştur. In vivo çalışmalarında ise Fusarium çürüklüğüne karşı en yüksek etki  Benomyl + Thiram ile elde edilmiştir. Benomyl + Thiram’ı , Benomyl + Mancozeb takip etmiştir.


Keywords


Fusarium çürüklüğü; lale soğanı; kimyasal mücadele.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.