KONYA KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN DEĞİŞİK LALE SOĞANLARINDA PENİCİLLİUM SPP. ENFEKSİYONU VE KİMYASAL MÜCADELESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ayşe YAŞAR, Nuh BOYRAZ

Abstract


Değişik tür lale soğanlarındaki Penicillium spp. enfeksiyonunu ve bazı kimyasalların Penicillium spp. enfeksiyonuna karşı etkilerini belirlemek için bu çalışma yürütülmüştür. Bu amaçla 2001 ve 2002 yıllarında 22 farklı lale çeşidi soğanlarının Penicillium spp. ile enfektelilik oranını ve hastalık şiddetini saptamak için depo sürveyi yapıldı. Aynı zamanda bazı kimyasalların Penicillium spp. izolatlarına karşı etkililikleri in vitro ve in vivo koşullarında araştırıldı.

Her bir lale çeşidi için tesadüfen seçilen 100 lale soğanı üzerinde yapılan değerlendirmede, 2001 yılında Penicillium spp. ile enfekteli soğan oranı % 8.04 , 2002 yılında % 8.36 olarak saptanmıştır. İki yıllık genel ortalama ise % 8.20 olarak bulunmuştur. 2001 yılında lale soğanlarındaki hastalık şiddeti ortalama % 3.33 iken , 2002 yılında % 4.43 olarak saptanmıştır. İki yıllık genel ortalamaya göre hastalık şiddeti % 3.38 olarak bulunmuştur. İki yılın değerlerine göre hastalık şiddeti en yüksek olan çeşitler, Leen Van der Mark, Marry Krissmis, Salmon Parrot ve Flaming Parrot’tur.

In vitro koşullarında Penicillium spp. izolatları iprodione karşı en hassas bulunurken, benomyl’e karşı en dayanıklı bulunmuştur. In vivo çalışmalarında ise Penicillium sp. izolatına karşı en yüksek etki thiram ile elde edilmiştir. Thiram’ı iprodione takip etmiştir.


Keywords


Lale; kimyasal mücadele; Penicillium spp.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.