ANTALYA EKOLOJİK KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN WASHINGTON NAVEL VE VALENCIA PORTAKAL (Citrus sinensis L.) ÇEŞİTLERİNDE ÇİÇEK VE MEYVE DÖKÜMÜ DÖNEMLERİNDE INDOL-3-ASETİK ASİT (IAA) DÜZEYLERİNDEKİ DEĞİŞİMLER

Nuri CANDAN, Nilda ERSOY

Abstract


Bu araştırmada, Washington Navel ve Valencia portakal çeşitlerinde tam çiçeklenme (27 Nisan 2007), küçük meyve (25 Mayıs 2007), haziran dökümü (27 Haziran 2007) dönemlerinde dökülen ve ağaçta kalıp dökülmeyen çiçek ve meyve örneklerindeki içsel indol asetik asit (IAA) düzeylerindeki değişimler belirlenmiştir.

Araştırmada, dönemler açısından IAA seviyeleri incelendiğinde dönemlere göre çok önemli farklılıklar tespit edilmiştir. IAA seviyesinin, tam çiçeklenme döneminde 0,076 µg.g-1, küçük meyve döneminde 0,065 µg.g-1 olarak belirlenmiş olup, en düşük Haziran dökümü döneminde (0,007 µg.g-1) olduğu tespit edilmiştir. Çeşitler arasındaki IAA seviyeleri istatistiki olarak incelendiğinde çok önemli farklar bulunmuştur. IAA miktarının Valencia çeşidinde 0,077 µg.g-1 ve Washington Navel çeşidinde ise 0,022 µg.g-1 olduğu belirlenmiştir. Çeşitlerin dönemlere göre IAA seviyeleri incelendiğinde, çeşit x dönem interaksiyonlarının çok önemli olduğu tespit edilmiştir. Valencia çeşidinde çiçek (0.123 µg.g-1) ve küçük meyve (0.097 µg.g-1) dönemlerinde IAA miktarı aynı seviyede iken, Valencia çeşidinin haziran dökümünde (0.012 µg.g-1) ve Washington Navel çeşidinin tüm dönemlerinde (sırasıyla 0.030 µg.g-1,  0.033 µg.g-1ve  0.003 µg.g-1) istatistiki açıdan aynı seviyede olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, çeşitlerin dönemsel olarak döküm durumlarına göre IAA seviyeleri incelenmiş ve bu hormon seviyeleri arasında istatistiki olarak önemli bir fark bulunmamıştır. Dökülen ve ağaçta kalan çiçek ve meyvelerdeki IAA seviyeleri arasında da istatistiki açıdan bir farklılık  oluşmamıştır. Meyve ve çiçeklerdeki IAA miktarı dökülen örneklerde 0,043 µg.g-1 ve ağaçta kalan örneklerde 0,056 µg.g-1 olarak tespit edilmiştir.

Keywords


Valencia; Washington Navel; Indol-3 Asetik Asit (IAA); Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC); çiçek ve meyve dökümü.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.