Effect of Temperature and Storage Time on Germination in Forage Peas

Cafer Türker, Ahmet Tamkoç

Abstract


This research was carried out in 2016 in order to determine the most suitable germination temperatures of the seeds of 4 different forage pea varieties (Furkan, Bilgehan, Özkaynak, Taşkent) stored in paper bags for 7 years and 8 years at room temperature, and the damage that may occur on plants at subzero temperatures after germination were carried out. In the experiment, which was established with 4 replications in the "Random Plots in Factorial Experiment Design" under laboratory conditions; Number of germinated seeds on the 4th, 7th and 10th days at 5°C, 15°C, 25°C and 35°C temperatures, and after the 10th day, frost damage in plants kept at -5°C for 3 days, root length, stem length, root length/stem length ratio was determined. According to the findings of the research, while the best germination took place at 25°C, the most suitable germination temperature was determined between 15°C and 25°C. In addition, it was revealed that the seeds produced in 2008 germinated more than the seeds produced in 2016. On the other hand, among the plants kept at -5°C, it was determined that the varieties named Taşkent and Özkaynak, which were germinated at 15°C and 25°C, suffered the least damage, and the highest average in the comparison of the total height values was found in the Taşkent variety germinated at 25°C.

Keywords


Field pea; Germination; Root length; Temperature; Thousand seed weight

Full Text:

PDF

References


Açıkgöz E (1982). Cold tolarance and its association with seedling marphology and chemical composition in annual forage legumes 1. field peas, Z.Pflanzenzüchtung 88: 118-126.

Açıkgöz E (1991). Yem Bitkileri Tarımı. Uludağ Üniversitesi Yayınevi, Bursa.

Akçin A (1981). Genel Tarla Ziraatı. Atatürk Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara.

Alan Ö, Geren H (2012). Bezelye'de (Pisum sativum L.) farklı ekim zamanlarının tane verimi ve diğer bazı tarımsal özellikler üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49 (2): 127-134.

Anonymous (1982). Mstat-C statistical program.

Ashby WC, Hellmers H 1(955). Temperature requirements for germination in relation to wild-land seeding. Journal of Range Management 8 (2): 80-83.

Aslan B (2017). Erzurum şartlarında kışlık yem bezelyesi geliştirme çalışmaları. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Çaçan E, Kökten K, Özbay N (2016). Bazı yem bezelyesi hat ve çeşitlerinin farklı sıcaklıklarda çimlenme ve çıkış performanslarının belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD, Özel Sayı 62-68.

Çuhadar B (1997). Fiğ tohumlarının çimlenmesi üzerine sıcaklığın etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Düzgüneş O, Kesici T, Kavuncu O, Gürbüz F (1987). Araştırma ve deneme metotları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.

Elçi Ş, Açıkgöz E (1993). Baklagil ve buğdaygil yem bitkileri tanıtma kılavuzu. TİGEM Yayınları, Afşaroğlu Matbaası, Ankara.

Gorecki R, Fordoński G, Bieniaszewski T, Jacuński K (1990). Comparative studies on chilling sensitivity in some legume seeds. Acta Physiologiae Plantarum 12 (2): 149-158.

Homer A, Groose RW (2016). Using an “index of merit” to evaluate winterhardy pea lines. J. Agric. Sci. 8: 45-53.

Kadıoğlu S, Tan M (2018). Erzurum şartlarında bazı yem bezelyesi hat ve çeşitlerinin tohum verimleri ile bazı özelliklerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49 (2): 143-149.

Konuk A, Tamkoç A (2018). Yem bezelyesinde kışlık ve yazlık ekimin bazı tarımsal özellikler üzerine etkisi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 7 (1): 39-50.

Leopold AC, Kriedemann PE (1975). Plant Growth and Development, 2. Edition, Mc Graq-Hill, New York.

Mosjidis J, Zhang X (1995). Seed germination and root growth of several Vicia species at different temperatures. Seed Science and Technology (Switzerland) 23 (3): 749-759..

Qin DH (1992). Effect of temperature on seed characters of common vetch [Vicia sativa] and hairy vetch [Vicia villosa]. Grassland of China 5: 18-22.

Tamkoç A (2017). Türkiye’de yem bitkileri ve hayvan-sal protein üretimi. Hanhana Kalecik Kültür Dergisi, 3.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2022.057

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.