Konya İlinde Yaygın Olarak Yetiştirilen Asma Çeşitlerinde Bakteriyel Taç Uru (Agrobacterium vitis) ’nun Tanılanması Üzerine Araştırmalar

Sebahat ALTIPARMAK

Abstract


İç Anadolu bölgesinde, farklı çeşitlerle asma yetiştiriciliği giderek önem kazanmaktadır. Konya iline bağlı 24 ilçede ve 14 adet farklı asma çeşidinde bakteriyel hastalıkların belirlenmesi amacıyla 2007–2008 yıllarında çalışmalar yürütülmüştür. Bakteriyel ur hastalığı, Agrobacterium vitis’in tanılanmasında, Roy ve Sasser, King B, PDA besi yerlerinde gelişim, 37 ºC’ de gelişim, 3-ketolaktoz oluşumu, % 2’ lik NaCl’ de gelişim, L- tartarik asitten ve malonik asitten alkali oluşumu, sitrat kullanımı, pH=4,5’da pektolitik aktivite, pH=7’de hareketlilik, litmus milk testi, erytritol ve melezitoz’dan asit oluşumu, demir amonyum sitrat, PDA+CaCO3’da asit temizleme testleri esas alınmıştır. Patojenisite testlerinde, Sultani Çekirdeksiz çeşidi asma fidanları, domates ve ayçiçeği bitkilerine yapılan 108 hücre/ml bakteriyel inokulasyon sonucu tipik ur oluşumu gözlenmiştir. Moleküler tanı, pehA ve virA genlerinin PCR amplifikasyonu ile yapılmıştır. Toplam 309 asma örneğinden 280’ inde A. vitis belirlenirken, izolatların çoğunluğunun tümörojenik karakterde olduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, il genelinde asmalardaki etmenle bulaşıklığın %90.61’ lik oranla büyük önem taşıdığı, patojenin mevcut çeşitler içersinde en fazla Sultani Çekirdeksiz, Cardinal, Hafızali ve en az Ekşi Kara çeşitlerinde görüldüğü tespit edilmiştir. 


Keywords


asma; bakteriyel ur; Agrobacterium vitis; teşhis

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.