Müşküle Sofralık Üzüm Çeşidinde Gibberellik Asit (GA) Uygulamalarının Salamuralık Asma Yaprağı Üretimi ve Yaprakta Ham Sellüloz İçeriğine Etkileri

Zeki KARA, Aydın AKIN

Abstract


Asma yaprağı, Anadolu bağcılık kültürünün bir ürünü olarak günlük diyetimizde yer aldığı gibi diğer ülkelerde de farklı bir lezzet olarak değerlendirilmekte olup içerdiği besin bileşenleri ve özellikle diyet lifi nedeniyle son günlerde yeniden keşfedilmektedir. Bazı üzüm çeşitlerinden ilkbahardan yaz ortalarına kadar yaprak hasadı yapılarak taze ve salamura halinde tüketime sunulmaktadır. Bu çalışmada Kober 5 BB anacı üzerine aşılı Müşküle sofralık üzüm çeşidine yapılan tekrarlamalı GA uygulamalarının taze veya salamuralık tüketime uygun yaprak boyutları ile yaprak ham selüloz içeriğine etkileri incelenmiştir. GA uygulamalarının yaprağın ham selüloz içeriği üzerine etkisi önemli olurken, yaprak ağırlığı, yaprak alanı, yaprak hacmi ve yaprak su içeriği üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur.


Keywords


Salamuralık asma yaprağı; müşküle üzüm çeşidi; GA uygulamaları; yaprak ham selüloz içeriği.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.