Bazı Tropikal ve Suptropikal Meyve Türlerinde Pestisit Kalıntıları

Nilda ERSOY, Öner TATLI, Senar ÖZCAN, Ebru EVCİL, Leyla Şengül COŞKUN, Esra ERDOĞAN

Abstract


Bu çalışmada, 2010 yılında Konya’da market ve yerel pazardan toplanan, 8 adet portakal, 17 adet mandarin,  4 adet limon, 4 adet altıntop, 7 adet muz, 5 adet kivi, 6 adet taze incir, 5 adet nar, 2 adet altın çilek, 2 adet pepino, 2 adet pasiflora meyve örneklerinde, 203 adet pestisitin kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarında analizlenen örneklerdeki kalıntı miktarları, Türk Gıda Kodeksi (TGK)’nin tolerans değerleri dikkate alınarak tespit edilmiştir.

Araştırmada yer alan narenciye meyveleri dikkate alındığında, kullanımı yasaklanmış Chlopyrifos’un (TGK tolerans değeri 10 μg/kg) bir portakal örneğinde 34 μg/kg; bir mandarin örneğinde 17 μg/kg; bir altıntop örneğinde 37 μg/kg düzeylerinde olduğu, yine aynı altıntop örneğinde kullanımı yasaklanmış Diazinon ve Pyrimiphos ethylin’in 3 ve 7 μg/kg düzeylerinde bulunduğu ve ayrıca, mandarin örneklerinden birisinde kullanımı yasak olan üç ayrı pestisitin (Chlorpyrifos, Diazinon ve Pirimiphos ethyl) sırasıyla 23, 2 ve 5 μg/kg düzeylerinde olduğu bulunmuştur. Ele alınan muz örneklerinden üç tanesinde kullanımı yasaklanmış Thiabendazol’ün sırasıyla 7, 31 ve 31 μg/kg düzeylerinde olduğu belirlenmiştir. Kivi, taze incir, nar, altın çilek, passiflora ve pepino meyve türlerinde ise tespit edilebilir düzeyde herhangi bir pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.


Keywords


Pestisit; Kalıntı; Tropikal meyveler; Subtropikal meyveler; Konya.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.