LC-MS/MS ve GC-MS’ le Bazı Sebze Türlerinde Pestisit Kalıntılarının Tespiti

Nilda ERSOY, Öner TATLI, Senar ÖZCAN, Ebru EVCİL, Leyla Şengül COŞKUN, Esra ERDOĞAN

Abstract


Bu araştırma, Konya yöresinde halkın tüketimine sunulan mahalli pazarlar ve marketlerden toplanan domates, biber ve patlıcan sebze örneklerinde 203 adet pestisitin kalıntı düzeylerinin belirlenmesine yönelik olarak yapılmıştır. Sebze örneklerinin ekstraksiyonları Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümlerine ait laboratuvarlarda, kalıntı analizleri ise T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nün Organik Tarım Ürünleri ve Kalıntı Analiz Laboratuvarı’nda LC-MS/MS ve GC-MS cihazlarında yapılmıştır.

Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, bir domates örneğinde kullanımı tamamen yasak olan Oxamyl (TGK tolerans değeri 10.0 μg/kg)’in yaklaşık 7 kat bir değerde olduğu; bir biber örneğinde iki farklı pestisitin (112.0 μg/kg Ethion ve 75.0 μg/kg Triazophos) bulunduğu; bir başka biber örneğinde de 120 μg/kg  Benomyl-carbendazim’ in TGK’nın tolerans değeri olan 100.0 μg/kg değerinin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Denemeye alınan 10 adet patlıcan numunesinde ise, kullanımı yasaklanmış Oxamyl’in yaklaşık 11 kat yani 107.0 μg/kg düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında 3 farklı patlıcan örneğinde de Imidiacloprid (TGK tolerans değeri 20.0 μg/kg) sırasıyla 49.0, 190.0 ve 64.0 μg/kg düzeylerinde bulunmuştur. 


Keywords


Pestisit; kalıntı; domates; biber; patlıcan; Konya

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.