Nisin Üreticisi Lactococcus lactis subsp. lactis LL27 Suşunun Beyaz Peynirde Listeria monocytogenes’in Gelişiminin Engellenmesi Üzerine Etkisi

Kübra KASAROĞLU, Nefise AKÇELİK, Pınar ŞANLIBABA, Mustafa AKÇELİK

Abstract


Bu araştırmada dört farklı Lactoccocus lactis subsp. lactis suşu (LL2, LL23, LL9 ve LL27) kullanarak üretilen beyaz peynirlerde 90 gün boyunca Listeria monocytogenes’in kalıcılığı incelenmiştir. Farklı suşlar kullanarak üretilen peynirler arasında toplam bakteri sayısı ve pH gelişimi açısından önemli bir farklılık gözlenmemiştir. Bununla birlikte L. lactis subsp. lactis LL9 suşu kullanılarak üretilen peynirdeki laktik asit düzeyi diğer peynirlere oranla daha düşük saptanmıştır. Öte yandan beyaz peynir örneklerinde 90 günlük depolama sonunda sadece L. lactis subsp. lactis LL27 suşunun Listeria monocytogenes’ in gelişimini inhibe ettiği belirlenmiştir. 


Keywords


Beyaz peynir; L. lactis subsp. lactis; nisin; Listeria monocytogenes

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.