KONYA OVASI’NDAKİ BÜYÜK TOPRAK GRUPLARINDAN İZOLE EDİLEN ARBUSKÜLER MİKORİZA (A.M.) SPORLARININ BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE DAĞILIMI, İNFEKSİYON ETKİNLİKLERİ VE TOPRAĞIN BAZI ÖZELLİKLERİ İLE ARASINDAKİ İLİŞKİLER

Emel KARAARSLAN, Refik UYANÖZ

Abstract


Bu çalışmada Konya Ovası’ndaki büyük toprak gruplarında Arbusküler mikoriza sporlarının izole edilerek, dağılımı ve bitkilerdeki mikorizal infeksiyon oranları belirlenmiştir. Bu amaçla, 15 farklı büyük toprak grubunun 0-20 cm derinliğinden örnekleme yapılarak toprak gruplarının mikoriza spor sayıları ve toprak örneği alınan yerlerde yetişen bitki köklerinde mikorizal infeksiyon oranları belirlenmiştir.

Araştırma sonuçlarına göre; büyük toprak gruplarından hidromorfik allüviyal topraklardaki doğal mikorizal potansiyel diğer toprak gruplarınkinden daha yüksek (654 adet/10 g toprak) bulunmuştur. En düşük spor sayısı ise (58 adet/10 g toprak) allüviyal toprak grubundan elde edilmiştir. Diğer taraftan hem en yüksek (% 95) hem de en düşük (% 10) mikorizal infeksiyon oranı soğan bitkisinden elde edilmiştir. Mikoriza sporları elek çaplarına göre genellikle bütün toprak gruplarında 50 mikronluk elek üzerinde yoğunlaşmıştır (ortalama 143 adet/10 g). Diğer taraftan, toprak özellikleri ile mikoriza spor sayısı ve infeksiyon arasında da önemli ilişkiler(p<0.01 veya p<0.05) belirlenmiştir.


Keywords


Büyük toprak grubu; mikoriza; spor; infeksiyon

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.