TUZLU SULAMA SUYU UYGULAMALARININ DOMATES MEYVESİNDE BAZI KIMYASAL KALITE UNSURLARINA ETKİSİ

İlknur Kutlar YAYLALI, Nizamettin ÇİFTÇİ

Abstract


Bu çalışma tuzlu sulama suyu uygulamalarının domates bitkisinde meyvede suda çözülebilir toplam kuru madde, EC, meyve eti sertliği ve meyvede renk gibi bazı kalite unsurlarına etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Konya’da sera şartlarında 8354 F1 çeşit domates yetiştiriciliğinde altı farklı tuz konsantrasyonuna sahip sulama suyunun (EC = 500 µmhos/cm kontrol, 750, 1000, 1500, 2000 ve 2500 µmhos /cm) bitki su ihtiyacının % 100 ve % 75 karşılandığı koşullarda 2 alt konuda 3 tekerrürlü olarak toplam 36 deneme saksısında tesadüf parselleri deneme deseninde faktöriyel düzende 2005 ve 2006 yıllarında iki ayrı dönem olarak yürütülmüştür.

Araştırma sonucunda her iki yılda da sulama suyunda tuzluluk artışı ile birlikte meyvede EC değeri artmış, meyve kabuğunda kırmızılık azalmış, sarılık, parlaklık ve suda çözünebilir toplam kuru madde artmıştır. Meyve eti sertliğinde 2005 yılında azalış gözlenirken 2006 yılında artış olmuştur. Tuz oranı yüksek sulama suyu kullanımında ve bitki sulama suyu ihtiyacında kısıtlamaya gidildiğinde domates bitkisinin bazı kimyasal kalite unsurlarını olumsuz etkilemiştir.


Keywords


Domates; sulama suyu tuzluluğu; meyve rengi; meyve eti sertliği

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.