YENİDÜNYA (Eriobotrya japonica Lindl.) YAPRAKLARINDA KARBONHİDRATLAR VE AZOTUN MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ

Nilda ERSOY, Lami KAYNAK

Abstract


Bu çalışmada, Gold Nugget ve Akko XIII yenidünya çeşitlerine ait yaprak örnekleri morfolojik ayrım (Ağustos), ilk çiçeklenme (Kasım), meyve tutumu (Şubat) ve meyvelerin olgunlaşmaya başladıkları dönemlerde (Mayıs) olmak üzere iki yıl süre ile alınmıştır. Alınan örneklerde karbonhidratlar (toplam şeker ve nişasta) ve  azot (N) miktarları ile karbonhidrat/azot (C/N) oranları saptanmıştır.

Deneme bulgularına göre, yenidünya yapraklarındaki toplam şekerler genel itibari ile meyve gelişimine bağlı olarak artarken, nişasta ve toplam karbonhidratlar azalmıştır. Nişasta ve toplam karbonhidratlardaki bu azalma meyvelerin olgunlaşmasına kadar devam etmiştir. N miktarı ve C/N oranı (Akko XIII çeşidinin, Ağustos 2000 örneği haricinde) genel itibari ile morfolojik ayrım döneminde maksimum düzeyde olup, büyüme ve gelişmeye bağlı olarak azalmıştır.


Keywords


Yenidünya; Eriobotrya japonica Lindl.; toplam şeker; nişasta; azot

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.