YAŞLI VE GENÇ BROİLER EBEVEYN YUMURTALARINDA KULUÇKANIN SON DÖNEMİNDE FARKLI NİSBİ NEM UYGULAMALARININ, KULUÇKA SONUÇLARI VE PERFORMANSA ETKİLERİ

Mustafa ÜLGÜ, İskender YILDIRIM

Abstract


Bu çalışma yaşlı ve genç broiler ebeveyn yumurtalarında (Ross308 ; 26 ve 52 haftalık ), kuluçkanın son döneminde farklı nispi nem (NR) uygulamalarının kuluçka sonuçları ve çıkış sonrası performansa etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Yumurtalar 3 farklı NR şartlarında ( %48, %58 ve %68 ) kuluçkanın 16. günden 19,5. güne kadar muamele edilmiş ve 19.5 günden çıkışa kadar tüm gruplar % 75 NR olacak şekilde ayarlanmıştır. Kuluçkanın 486. saatinden başlayarak çıkış zamanı, çıkışta ise çıkış gücü ( ÇG ) ve civciv organ ağırlıkları ölçülmüştür. Çıkış sonrası her gruba ait 160’ ar karışık cinsiyette civciv 49 günlük yetiştirme periyoduna tabi tutularak performans değerlendirmeleri yapılmıştır.

26 haftalık yaşta ki sürüden elde edilen ve % 58 ve % 68 NR’ e tabi tutulan yumurtalarda ÇG, 52 haftalık yaştaki tüm gruplara göre düşük olmuştur( P<0.05 ). Aksine, genç sürüde ilgili devrede % 48 NR uygulaması ÇG de ilerlemeye sebep olmuştur. Ayrıca NR göz önünde bulundurmaksızın 26 haftalık yaştaki ebeveynlerden elde edilen yumurtalarda ÇG, 52 haftalık yaştaki ebeveynlerden daha düşük ( P<0.05 ) bulunmuştur. Genel olarak 52 haftalık yaştaki ebeveynlerden elde edilen embriyolar diğer gruplara göre daha erken çıkış eğilimi göstermişlerdir. Çıkışta civciv ağırlığı yaşlı gruplardan elde edilen civcivlerde düşüktür( P<0.05 ). 26 haftalık yaştaki ebeveynlerden elde edilen yumurtalarda yumurta sarısı kesesi ağırlığı yüksek ( P<0.05 ) çıkmıştır. Yüzde karaciğer ve kalp ağırlıkları 26 haftalık yaştan elde edilen civcivlerde, yaşlı gruba göre daha düşük ( P<0.05 )çıkmıştır.  Çıkış sonrası performans değerleri bakımından grup ortalamaları arasında bir fark bulunamamıştır.


Keywords


Broiler; Nispi nem; Kuluçka; Çıkış sonrası performans; Ebeveyn yaşı

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.