KONYA YEŞİL ALANLARINDAKİ ÇİMLERDE ABİOTİK VE BİOTİK KAYNAKLI KURUMALARIN NEDENLERİ

Aysun YILMAZ, Nuh BOYRAZ

Abstract


Bu çalışma Konya İli yeşil alanlarındaki çimlerde gözlenen kurumaların sebeplerini ve oranını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bunun için 2003 ve 2004 yıllarında çim alanlarında surveyler yapılmıştır. Yapılan surveyler sonucu Konya İli yeşil alanlarındaki çimlerde kurumaya neden olan etkenlerin abiotik ve biotik kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Geç biçim, fosfor noksanlığı, insan zararı, az ve aşırı sulama, tırpanla biçim ve biçim makinelerinin endirekt  zararları çimlerde kurumalardan sorumlu abiotik etkenler olarak belirlenirken, Fusarium culmorum, Fusarium equiseti, Fusarium oxysporum, Fusarium solani, Rhizoctonia solani, Pythium sp., Dreschlera sp. gibi fungal organizmaların neden olduğu kurumalar ise biotik kaynaklı olarak saptanmıştır.

Hem abiotik hem de biotik nedenlerden dolayı 33 farklı çim lokasyonun da kuruma gözlenirken kuruyan alanların toplam çim alanlarına oranı 2003 yılında % 0,62, 2004 yılında %0.77 olarak bulunmuştur. Genel kuruma oranı ise %0.69 olarak tespit edilmiştir.

Biotik kaynaklı kurumaların nedenlerini saptamak için çimlerden yapılan izolasyonlar sonucu 17 farklı genusa ait 12 tür tespit edilmiştir. Tespit edilenlerden 7’si ile yapılan patojenisite testleri sonucu yedisininde çim bitkilerinde patojen oldukları bulunmuştur. Patojenisite testlerinde % 99.4, % 99.22, % 98.95, % 94.77, % 93.02, % 67.40 ve % 62.90 oranında ölçülen hastalık şiddeti değerlerinin sırasıyla Fusarium culmorum, Fusarium solani, Fusarium oxysporum, Rhizoctonia solani, Dreschlera sp., Pythium sp. ve Fusarium equiseti ’ye ait olduğu bulunmuştur.


Keywords


Abiotik; Biotik; Çim; Konya; Kuruma

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.