KEBERE ( Capparis ovata Desf. var. canescens (Coss.) Heywood)’NİN DOĞAL OLARAK YETİŞTİĞİ LOKASYONLARIN TOPRAK ÖZELLİKLERİ VE BUNLARIN TOMURCUK VERİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Abstract
Bu çalışma 2003 yılında kebere bitkisinin Konya’da doğal olarak yetiştiği lokasyonlardan toplanan bitki ve toprak örnekleri üzerinde yürütülmüştür. Araştırma tesadüf parsellerinde deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak planlanmıştır. Bitkinin doğal olarak yetiştiği toprakların bazı özellikleri incelenmiştir. Kebere bitkisinin yetiştiği topraklar genel olarak tınlı, kumlu-tınlı, kireçli ve organik madde miktarı bakımından fakir (< %1) bulunmuştur.
Doğal olarak yetişen keberede tomurcuk hasadı Nisan ayında başlayıp Ekim ayına kadar devam etmiştir. Doğadaki bitkilerde oluşan tomurcuklar toplanarak bitkilerin tomurcuk verimleri belirlenmiştir. Tomurcuk verimleri lokasyonlara bağlı olarak farklılık göstermiş, ortalama olarak 512.1 – 626.8 g/bitki arasında değişmiştir.
Keywords
Full Text:
PDF (Türkçe)Refbacks
- There are currently no refbacks.
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.