YAPRAKTAN POTASYUM NİTRAT (KNO3) UYGULAMALARININ YUVARLAK ÇEKİRDEKSİZ (Vitis vinifera L ) ÜZÜM ÇEŞİDİNDE VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Bülent YAĞMUR, Şenay AYDIN, Harun ÇOBAN

Abstract


Bağcılıkta potasyumlu gübreleme kaliteli bir üretim için çok önemlidir. Yapılan incelemeler sonucunda, Ege bölgesi özellikle Alaşehir yöresinde bağ alanlarının büyük bir kısmında (yaklaşık %50) potasyumlu gübrelemeye ihtiyaç duyulduğu ve K’lu gübrelemenin bilinçsizce yapraktan yapıldığı belirlenmiştir. Bu nedenle bu araştırma Alaşehir’de Yuvarlak çekirdeksiz (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde yapraktan farklı dozlarda KNO3 uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine (pH, suda eriyebilir toplam kuru madde, titre edilebilir asitlik, vitamin C) etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Denemede  dört tekerrürlü olarak KNO3 uygulamaları yapraktan beş değişik dozda (%0-%0.5-%1-%1.5-%2) ve üç farklı zamanda (çiçeklenme öncesi, tane tutumu ve ben düşme) uygulanmıştır. KNO3 uygulamalarının verim, suda eriyebilir toplam kuru madde ve titre edilebilir asitlik üzerine istatistiki olarak önemli düzeyde etkilediği saptanmıştır. Yaş  üzüm verimi açısından uygulamalara bağlı önemli düzeyde artışlar ikinci uygulamadan (%1) elde edilmiştir. Potasyum nitrat uygulamalarının kontrole göre meyvedeki N,P,K ve Cu içerikleri üzerine olumlu, Mg içeriğine ise olumsuz yönde etki yaptığı belirlenmiştir.


Keywords


Bağ; Vitis vinifera L. ; Potasyum nitrat; yapraktan uygulama.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.