BUĞDAY BİTKİSİNİN BESİN ELEMENTİ KAPSAMI İLE TOPRAK ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ REGRESYON İLİŞKİLER

Mehmet ZENGİN, Cevdet ŞEKER

Abstract


Bu araştırmanın amacı, buğday bitkisinin besin elementi kapsamına toprak özelliklerinin etkilerini belirlemektir. Bu amaçla Nisan 2001’de 15 noktadan 0-20 ve 20-40 cm derinliklerden olmak üzere 30 adet toprak örneği ve Haziran 2001’de ise toprak örneklerinin toplandığı tarlalardan 15 adet buğday yaprak örnekleri alınmıştır. Söz konusu toprak örneklerinde pH, EC, tekstür, kireç, organik madde, N, P, K, Fe, Cu, Mn ve Zn, bitki örneklerinde ise N, P, K, Fe, Cu, Mn, Zn ve B analizleri yapılmıştır. Topraklar genellikle tın tekstürlü, hafif alkalin, tuzsuz, orta kireç ve düşük organik madde içerikli olup, N, P, K, Fe, Cu, Mn ve Zn kapsamları sırasıyla; ortalama 113.13, 26.59, 515.56, 15.71, 5.68, 2.70 ve 2.80 ppm bulunmuştur. Diğer taraftan, bitkilerin ortalama N, P, K (%), Fe, Cu, Mn, Zn ve B (ppm) içerikleri ise sırasıyla 1.34, 0.13, 2.19, 394.42, 24.19, 304.77, 36.80 ve 18.65 olarak bulunmuştur. Toprak özellikleri ile bitkinin besin elementi kapsamları arasında önemli regresyon ilişkileri saptanmış, regresyon denklemlerinden elde edilen değerlerin r2’leri 0-20 cm’de 0.698 ile 0.979; 20-40 cm’de 0.712 ile 1.00 ve 0-40 cm’de ise 0.687 ile 0.959 arasında değişmiştir.

Keywords


Buğday; toprak özellikleri; besin elementi; regresyon denklemi.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.