BORU ÇİÇEĞİ (Datura stramonium L.)’NİN BOTANİK VARYETELERİNDE FARKLI AZOT DOZLARININ TOHUM VERİMİ VE ALKALOİT İÇERİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Aylin KULAKSIZ, Yüksel KAN

Abstract


Bu araştırma 2000 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi kampüs deneme tarlasında yürütülmüştür. Boru Çiçeği (Datura stramonium L.)’nin dört farklı botanik varyetesinde (stramonium, inermis, tatula, godronii) farklı azot dozu uygulamalarının (0-5-10 ve 15 kg/da) tohum verimi ve alkaloit içerikleri ile bazı morfolojik özellikleri üzerine etkilerini belirlemek ve en uygun azot dozunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır.

Çalışma “Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine” göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür.Araştırma sonuçlarına göre bitki boyu ve tohum verimi bakımından varyeteler arasında ve N-dozları arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Varyetelerin ortalaması olarak en yüksek bitki boyu (98.03 cm) ve tohum verimi (243.92 kg/da)  N3 (15 kg/da) azot dozundan elde edilmiştir. Azot dozlarının ortalaması olarak ise en yüksek bitki boyu 89.40 cm ile var. tatula’dan, en yüksek tohum verimi ise 213.34 kg/da ile var. stramonium’dan elde edilmiştir.

Total alkaloit oranları ve verimleri bakımından varyetelerin ortalaması olarak en yüksek total alkaloit oranı %0.48 ile N1 (5 kg/da), en yüksek total alkaloit verimi ise 0.87 kg/da ile N3 (15 kg/da) azot dozundan elde edilmiştir. Azot dozlarının ortalaması olarak ise en yüksek total alkaloit oranı (%0.40) var. inermis’ten, en yüksek total alkaloit verimi (0.70 kg/da) ise var. inermis’den elde edilmiştir.


Keywords


Datura stramonium; azot dozları; botanik varyeteler; tohum verimi; bitki boyu; total alkaloit oranı; total alkaloit verimi.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.