FARKLI SEVİYELERDE ENERJİ İÇEREN RASYONLARIN KONYA MERİNOSU KUZU VE TOKLULARIN-DA BESİ PERFORMANSI VE BAZI KARKAS KARAKTERLERİNE ETKİLERİ

Yılmaz BAHTİYARCA, Ahmet Hamdi AKTAŞ, Yusuf CUFADAR

Abstract


Konya Merinosu kuzu ve toklularında farklı seviyelerde enerji içeren rasyonların besi performansı ve karkas özelliklerine etkisini tespit etmek için iki araştırma yapılmıştır. Birinci denemede ortalama canlı ağırlıkları (CA) 20 kg olan 2.5-3 aylık yaşta 18 baş erkek kuzu, ikinci denemede ise ortalama 34 kg CA ve 8-9 aylık yaşta 18 baş erkek toklu kullanılmıştır. Her iki denemede de hayvanlar, yemlendiği şekliyle, izonitrojenik (kuzu ve toklularda sırasıyla % 15 ve 12.5 ham protein) fakat, farklı seviyede metabolik enerji-ME (2250, 2500 ve 2700 kcal/kg ME) içeren rasyonlarla beslenmişlerdir. Bütün kuzu ve toklular kapalı bir ağıldaki ferdi bölmelere rasgele yerleştirilmişler, ferdi olarak tartılmış ve yemlenmişlerdir. Her bir muamele için 6 bölme tahsis edilmiştir. Birinci ve ikinci  (kuzu ve toklu) denemeler sırasıyla 84 ve 56 gün sürmüştür.

Birinci denemede rasyonda artan enerji seviyesi ile besi sonu CA, toplam ve günlük canlı ağırlık artışı (CAA), günlük metabolik enerji tüketimi (GMET), kesim, sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları, soğuk karkas randımanı, iç yağı ağırlıkları, sol yarım karkas, kol, omuz başı, boyun, sırt-bel ve pirzola ağırlıkları, kabuk yağı ağırlığı, kasarası ve toplam yağ ağırlıkları ve onların karkastaki oranları, kas ve kemik ağırlıkları ile sırt yağı kalınlığı önemli seviyede (P<0.01-P<0.05) artmış, yemi değerlendirme sayısı (YDS) ve kas/yağ oranı ise önemli seviyede azaltmıştır (P<0.01). Diğer özellikler rasyon enerji seviyesinden önemli seviyede etkilenmemiştir.

İkinci denemede, rasyon enerji seviyesi performans özelliklerini (1. dönem YDS hariç, P<0.05) önemli seviyede etkilememiş, fakat genel olarak enerji seviyesindeki artış ile birlikte CAA artmış ve YDS azalmıştır. Karkas parçalarının ağırlıkları ve oranları enerji seviyesinden önemli derecede etkilenmemiştir. Bununla birlikte, artan enerji seviyesi ile kabuk, kasarası ve toplam yağ ağırlığı ve onların karkastaki oranları ve kabuk yağı kalınlığı  artmış, fakat kas oranı ve kas/yağ oranı azalmıştır (P<0.01, P<0.05). 


Keywords


Konya Merinosu; kuzu; toklu; enerji; besi performansı; karkas karakterleri

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.