KONYA KAPALI HAVZASI SULAMA SULARININ ÖZELLİKLERİ

Mehmet ZENGİN, Fethi BAYRAKLI, Ümmühan ÇETİN

Abstract


Bu araştırma, 1999 yılı Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Konya Kapalı Havzasının değişik yerlerinden toplanan 90 adet (3 ay x 30) sulama suyu (15 adet yerüstü + 15 adet yeraltı) örneği üzerinde yürütülmüştür. Örneklerin pH, EC, Ca++, Mg++, Na+, K+, CO3--, HCO3-, Cl-, SO4-- ve B analizleri yapılmış ve bu sonuçlardan da yararlanarak BSK, SAO ve kalite sınıfları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, yerüstü sularında bir örnek (May Barajı) yüksek pH değerinden (8.70) dolayı sakıncalı bulunmuştur. Tüm yerüstü suları EC, B, SAO ve BSK yönünden sulamada uygundurlar. Çayhan Göleti suyunun analiz sonuçları diğer yerüstü sulama sularınınkinden genellikle daha yüksek çıkmıştır. Yeraltı sularında ise çok yüksek EC değerlerinden dolayı iki örnek (Sazlıpınar ve Küçükaşlama) sakıncalı bulunmuşlardır. B, SAO ve BSK yönünden bir problem yoktur. Sazlıpınar suyunun analiz sonuçları diğer yeraltı sulama sularınınkinden genellikle daha yüksek çıkmıştır. Yerüstü  sularının pH ve B değerleri yeraltı sularınınkinden daha yüksek, EC, toplam katyonlar, toplam anyonlar, SAO, BSK ve kalite sınıfı (CxSx) ise daha düşük olarak belirlenmiştir.


Keywords


Konya Kapalı Havzası; sulama; su kalitesi.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.