KENTSEL AÇIK MEKAN OLARAK MEYDANLARIN İRDELENMESİ

Serpil ÖNDER, Filiz AKLANOĞLU

Abstract


İnsanlar toplanma ve bir arada bulunma isteği doğrultusunda kentlerde açık veya kapalı mekanlar oluşturmuşlardır. Her kentin düzenli bir şekilde ortak yaşamının geçtiği kentsel mekanları vardır. Bu mekanlar, kentte önemli fonksiyonlara sahiptir. Meydan biçiminde ortaya çıkan ilk kentsel açık mekanlar, kentin kültürünü yansıtmakta olup geçmişle gelecek arasında bağlantı kuran kültürel ortamlardır. Tarihi kent meydanları, bulunduğu kent ve tarihte yaşanmış önemli olaylarla özdeşleşmiştir.

Meydanlar, her ülkenin hatta her kentin doğal, kültürel, sosyal ve ekonomik özelliklerine göre farklı içerik ve fonksiyonlara sahiptir. Sosyal, ekonomik ve kültürel değerlerde, nüfus ve teknolojide görülen değişimler kentsel mekanlara da yansımaktadır. Bunun sonucu olarak günümüzde meydanların konumu, fonksiyonel ve fiziksel özelliklerinin farklılaştığı gözlenmektedir.

Bu çalışmada; kentsel açık mekanlardan biri olan meydanların içinde bulunduğu kentlerdeki konumları, fonksiyonları, formları, donatıları, geçmiş ile günümüz arasındaki farklılıkları ve kent yaşamına katkıları, tasarım ve planlama ilkeleri incelenmiştir. Ülkemizden örneklerle meydanlardaki sorunlara değinilmiştir.


Keywords


Kentsel açık mekan; yeşil mekan; meydan

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.