SELÇUKLU-97 MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİDİNDE KIŞLIK VE YAZLIK EKİMDE FARKLI AZOT DOZLARI İLE SULAMA SEVİYELERİNİN VERİM, BAZI VERİM UNSURLARI VE KALİTE FAKTÖRLERİNE ETKİSİ

Celal YILDIZ, Ali TOPAL

Abstract


Bu araştırma,1997-1998 vejetasyon döneminde Konya ekolojik şartlarında “Selçuklu-97” makarnalık buğday çeşidinde kışlık ve yazlık ekimde farklı  azot dozları ve sulama seviyelerinin verim, bazı verim unsurları ile kalite faktörlerine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır.“Tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller” deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan denemede kışlık ve yazlık olmak üzere 2 ekim zamanı, kontrol (N0), 8 (N1), 16 (N2) ve 24 (N3) kg N/da olmak üzere 4 azot dozu ve kontrol (S0), bir defa sulama (S1) ve iki defa sulama (S2) olmak üzere 3 sulama seviyesi  kullanılmıştır.

Dane verimi kışlık ekimde 649.6 kg/da olurken, yazlık ekimde 144.5 kg/da olmuştur. Araştırmada en yüksek dane verimi S2 deneme parsellerinden (419.4 kg/da) ve N0 parsellerinden (428.5 kg/da) elde edilmiştir. Ekim zamanı, sulama ve azot uygulamalarının incelenen özellikler üzerine etkisi genelde önemli bulunmuştur. 


Keywords


Makarnalık buğday; ekim zamanı; sulama; azot; verim; verim unsurları; kalite

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.