KONYA KENTİ MEYDANLARININPLANLAMA VE TASARIM YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

Serpil ÖNDER, Filiz AKLANOĞLU

Abstract


Her kent birbiriyle ilişkili farklı bölümlerden oluşur. Kentsel açık-yeşil alanlar, kentin diğer bölümleri arasında dağılım gösterir ve bu bölümler arasında bağlantı kurar. Kentsel açık-yeşil alan olarak meydanlar, toplumsal ve sosyal yönden çok önemli fonksiyonları yerine getiren dönemin önemli olaylarına sahne olarak “kent merkezi” olma özelliğine sahip ve bu sahip olduğu fonksiyonlara göre, kente kimlik kazandıran mekanlardır.

Meydanlar tarihi akış içinde dini tören ve kutlamalar, ticaret ve politika, eğitim, kültür ve sanatsal faaliyetler, ulaşım, iletişim ve rekreasyonel aktiviteler gibi amaçlar doğrultusunda önemli fonksiyonları yerine getirmişlerdir. Günümüzde ise kentlerin önemli açık-yeşil alanlarından olan meydanların, kent halkının yaşantısındaki rolü ve kent dokusuna kazandırdığı fonksiyonları nedeniyle titizlikle planlanması gerekmektedir.

Bu araştırmada; Konya kent merkezindeki meydanların tarihi ve mekansal gelişimi, kentteki konumu, mekansal algılama, donatı elemanları ve durumu, bitkisel materyal özellikleri ile kullanıcı özellikleri incelenmiştir. Kente merkez olma özelliğiyle önemli fonksiyonları gerçekleştiren bu meydanlara yönelik olarak kentsel tasarım ilkeleri ve peyzaj planlama kriterleri doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.


Keywords


Konya; açık-yeşil alan; kent merkezi; meydan.

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.