Konya Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen İzmir Kekiğinde (Origanum Onites L.) Farklı Dozlarda Uygulanan Azot ve Organik Gübrelerin Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi

Songül Batıray, Yüksek Kan

Abstract


Bu araştırma 2007-2008 yılında Konya ekolojik şartlarında farklı azot (inorganik gübre) ve organik gübre( koyun gübresi) dozlarında yetiştirilen İzmir kekiğin verim ve kalite özelliklerini tespit etmek amacıyla, tarla denemeleri Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde kalite analizler ise Tıbbi ve Aromatik Bitkiler laboratuarlarında yürütülmüştür. Tarla denemeleri tesadüf bloklarında bölünen parseller deneme deseninde üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Çalışmada uygulanan dört farklı gübre dozlarında yetiştirilmiş kekik bitkisinden elde edilen sonuçlara göre;  Bitki boyu 25.7-51.9 cm, drog herba verimi 157.0-737.7 kg/da, uçucu yağ oranı % 3.0-3.4 ve uçucu yağ bileşenlerinde karvakrol oranı % 46.6-65.2 arasında değişim göstermiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre; İzmir kekiğinin (Origanum onites L.) yüksek drog ve uçucu yağ verimi için, Konya ve benzer ekolojilerde 10 kg/da azot ve 2000 kg/da koyun gübresi birlikte uygulanarak yetiştirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

Keywords


Kekik, Origanum onites, azot, inorganik gübre, organik gübre, drog verimi, uçucu yağ, karvakrol

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Akgül, A. 1993. Baharat Bilim ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:15.

Akgül, A. and Bayrak, A., 1987. Constituents of Essential Oils from Origanum Species Growing Wild in Turkey. Planta Med, 53: 114.

Arabacı, O., 1995. İzmir Kekiği (Origanum onites L.)’nin Yetiştirme Tekniği ve Kalite Özellikleri Üzerinde Arştırma. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Arslan, M., Ayanoğlu, F., Sarıhan, E.O., 2005. Farklı Kekik (Origanum spp.) Türlerinin Doğu Akdeniz Koşullarında Herba Verimleri, Eterik Yağ Oranları, ve Yağ Bileşenleri. Türkiye 6. Tarla Bitkileri Kongresi (5-9 Eylül, Antalya), Bildiriler Kitabı Cilt I ( Endüstri Bitkiler ) : 505-510.

Başer, K.H.C. 2001. The Turkish Origanum Species, Oregano, The Genera Oregano and Lippia, Ed: S.E. Kintzios, Taylor and Francis, UK.

Baydar, H., Marquard, A.R., Karadoğan, T. 1999. Essential Oil Yield and Composition of the Some Primary Origanum, Coridothymus, Thymra and Salvia species Collected and Exported from Isparta Region of Turkey. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, 15–18 Kasım, Adana, 416–420.

Bayram, E., Geren, H., Özay, N., Ceylan, A. 1999. İzmir Kekiği (Origanum onites L.)’nde Farklı Biçim Şekli ve Biçim Yüksekliğinin Verim ve Kaliteye Etkisi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi Bildirileri, 15–18 Kasım, Adana, 222–226.

Baytop, T. 1984. Türkiye’de Bitkilerle Tedavi. İstanbul Üniversitesi Yayınları No:3255.

Ceylan, A., Bayram, E., Geren, H. 1999. İzmir Kekiği (Organim onites L.) Islahında Geliştirilen Klonları Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırma. Tr. J. of Agriculture and Forestry, 23 (Ek Sayı 5): 1163 – 1168.

Kaçar, O., Göksu, E., Azkan, N. 2006. İzmir Kekiğinde (Origanum onites L.) Farklı Sıklıkların Bazı Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2): 51-60.

Kan, Y., Altun, L., Arslan, S., Kartal, M., Endes, Z. 2005. Farklı Dozlarda Uygulanan Organik Gübrelerin İzmir Kekiği (Origanum onites L.)’nin Verim ve Kalitesi Üzerine Etkisi. Türkiye 6. Tarla Bitkileri Kongresi (5-9 Eylül, Antalya), Bildiriler Kitabı Cilt I ( Endüstri Bitkiler ) : 497-500.

Kan, Y., Uçan, U.S., Kartal, M., Altun, L., Arslan, S., Sayar, E., Ceyhan, T. 2006. GC-MS Analysis and Antibacterial Activity of Cultivated Satureja cuneifolia Ten. Essential Oil. Türk J Chem., 30: 253-259.

Marotti, M., Ve Pıccaglı, A. 1992. Antibacterial and Antioxidant Properties of Mediterranean Aromatic Plants. Ind. Crops and Prod., 2: 47-50.

Mengel, K., Hutsch, B. Kane, Y. 2006. Nitrogen Fertilizer Application Rates On Cereal Crops According to Available Mineral and Organic Soil Nitrogen. European Journal of Agronomy, 24: 343–348.

Oflaz S., Kürkçüoğlu, M.,Başer, K.H.C. 2002. Origanum onites ve Origanum vulgare subsp. hirtum Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar. 14. BİHAT, Bildiriler, (29-31 Mayıs 2002, Eskişehir), Eds. K.H.C. Başer ve N. Kırımer. 252-257.

Özgüven, M., Tansı, S. 1998. Drug Yield and Essential Oil of Thymus vulgaris L. as a Influenced by Ecological and Ontogenetical Variation. Tr. J. Of agriculture and Forestry, 22: 537-542.

Sarı, A.O., Oğuz, B. Fırat, A., Açıkgöz, N., Aydın, A. 2002. Kekik. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yayın No: 108.

Tanker, M., Tanker, N. 1976. Farmakognozi. Cilt II., s.250.

Ultee, A., Kets, P.W., Alberda, M., Smid, J. 2000. Adaptation of the food-borne pathogen Bacillus cereus to carvakrol. Arc Microbiol, 174:233-238.

Uyanık Güngör, F., Bayraktar, N., Kaya, M.D. 2005. Geliştirilmiş İzmir Kekiği (Origanum onites L.) Klonlarının Kula Koşullarında Tarımsal ve Kalite Yönünden Karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2):196-200.

Ünal, O., Ş. F. Topçuoğlu ve M. Gökçeoğlu, 2005. Antalya İli İçin Endemik Olan Origanum Türlerinin Biyolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18 (1): 1–14.

Varel, V.H. 2002. Carvacrol and Thymol Reduce Swine Waste Odor and Pathogens: Stability of Oils. Current Microbiology, 44: 38-43.

Yaldız, G., Şekeroğlu, N., Özgüven , M., Kırpık, M. 2005. Seasonal and Diurnal Variability of Essential oil and Its Components in Origanum onites L. Grown in Ecological of Çukurova. Grasas Y Aceites, 5(4):254-258.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.