Konya İlinde Bodur ve Yarı Bodur Elma Üretiminin Maliyet Analizi

Zeynep Kanat, Yusuf Çelik, Şerife Çay

Abstract


Özet

Bu araştırmada Konya ilinde bodur ve yarı bodur elma üretim maliyetlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.  Araştırmanın ana materyalini Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne ait arazide tesis edilen elma bahçesinden elde edilen veriler oluşturmuştur.  Araştırma sonuçlarına göre yarı bodur ve bodur elma bahçesinin tesis masrafları toplamı sırasıyla 2,323.15TL/da ve 3,316.31TL/da olarak belirlenmiştir. Toplam işgücü isteği yarı bodur elma üretiminde dekara 95.14 saat, bodur elma üretiminde dekara 129.30 saat olarak bulunmuştur. İncelenen elma bahçesinde makine ve çekigücü isteği yarı bodur ve bodur elma üretiminde sırasıyla 6.13 saat/da ve 6.32 saat/da olarak hesaplanmıştır. Dekara üretim masrafı yarı bodur ve bodur elma üretiminde sırasıyla 697.44TL, 792.88TL olarak belirlenmiştir. Bodur elma üretiminde brüt, net ve oransal kar sırasıyla 1,253.15TL/da, 987.91 TL/da,2.25 olarak hesaplanmıştır.Yarı bodur elma üretiminde ise brüt, net ve oransal kar sırasıyla 651.56TL/da, 412.35TL/da ve 1.59 olarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonucuna göre hem yarı bodur hem de bodur elma çeşidinde pozitif kar elde edilmiştir. Ancak bodur elma üretiminden yarı bodur elma üretimine kıyasla daha yüksek kar elde edildiği tespit edilmiştir. 


Keywords


: Yarı Bodur Elma, Bodur Elma, Maliyet Analizi, Konya

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Açıl,A. F. ve Demirci R., 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri.A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları:880, Ankara.

Anonim, 2001 Türkiye’de Bazı Bölgeler İçin Önemli Ürünlerde Girdi Kullanımı ve Üretim Maliyetleri. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:64,Ankara.

Aydoğmuş,F.,Yılmaz,İ. 2010. Antalya ilinde bodur, yarı bodur ve çöğür anaç kullanılarak yapılan elma üretiminin ekonomik analizi. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ (2010) 23(2): 127-135

Bayramoğlu, Z.,Çelik,Y.,Oğuz,C. 2009 Konya İlinde Elma Üretiminin Mevcut Durumu ve Gelişme Olanakları. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (1):11-15, 2009 ISSN: 1308-3945, www.nobel.gen.tr.

Demircan,V.,Yılmaz,H.,Binici,T. 2005 Isparta İlinde Elma Üretim Maliyeti Ve Gelirinin Belirlenmesi Tarım Ekonomisi Dergisi 11(2):71-80

Gül M (2005) Toros Dağları geçit bölgelerinde elma üretiminin ekonomik analizi. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Kral, T., Kasnakoğlu H., Tatlıdil, F., H. Fidan. Ve Gündoğmuş, E., 1999. Tarımsal Ürünler için Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Proje Raporu: 1999-13, Ankara.

Rehber, E., 1999. Tarımsal kıymet takdiri ve bilirkişilik ders kitabı, Bursa, s.28-32.

Tanrıvermis, H., 2000. Orta Sakarya Havzası'nda Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları No:42, Ankara.

TÜİK, 2015. TÜİK resmi web sitesi, www.tuik.gov.tr Erişim tarihi Aralık 2015.

Ceyhan E, Avci MA, Karadas S (2008b). Line x tester analysis in pea (Pisum sativum L.): identification of superior parents for seed yield and its components. African Journal of Biotechnology 7: 2810-281.

Ceyhan E, Kahraman A, Karadaş S, Avcı MA, Önder M (2011). Yemeklik bezelye (Pisum sativum L.) genotiplerinin Konya ekolojik koşullarında bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye IX. Tarla Bitkileri Kongresi, 12 – 15 Eylül, Bursa, Cilt II: s. 659-664.

Devos P (1988). Nutritional value of lentils and chickpeas and changes during processing. In: Proceedings of Lentils for Everyone Symposium, 29-30 September 1988; Marmaris, Muğla, Turkey, pp. 174-196.

FAO (2013). Production and trade statistics. http://www.fao.org/economic/ess/ess-trade/en/ (Erişim tarihi:02.10.2013)




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2017.7

Refbacks



Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.