Hayvan Kesiminde Başvurulan Bayıltma Uygulamaları ve Mekanik Kesim Metotları

Ayşe Altunboy, Cemalettin Sarıçoban

Abstract


Et, vücudun besin ihtiyacını karşılamak üzere tüketilen gıda maddelerinden biridir. İnsanlar, et elde etmek amacıyla hayvanlardan yararlanmaktadır. Bu sebeple çok eski zamanlardan beri sığır, koyun, tavuk gibi evcil hayvanlar kesilerek; geyik, ceylan gibi yabani hayvanlar ise avlarak etinden yararlanılmaktadır. Canlıların öldürülmesini uygun görmemelerinden ötürü bazı dinler ve felsefi akımlar et yemeyi yasaklamışlardır. İslam Dini’nde ise, bazı sınırlamalar dışında et ve diğer hayvansal gıdaların tüketilmesine izin verilmiştir. Kur’an’a göre yasaklı gıdalar yalnızca domuz eti, akmış kan, Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar ve ölmüş hayvan etidir. Kesilmeden ölmüş bir hayvanın etinin yasaklanmış olmasından ötürü hayvan kesimi için gerekli kurallar, her zaman için önemli fıkhî konulardan biri olmuştur. Hayvan kesiminde üç temel koşul bulunmaktadır. Bunlardan ilki bizzat kesim işlemi ile ilgilidir. İkincisi kesimi gerçekleştiren kişi ve üçüncüsü kesim işlemi esnasında besmele çekilmesi ile ilgilidir. Bu çalışmada, Kur’an’da adı geçen yasaklı hayvansal gıdalardan bahsedilmiş ve İslami usulle hayvan kesimi için gerekli üç temel şart hakkında açıklamalar yapılmıştır. Bunun yanı sıra bayıltma ve mekanik kesim gibi bazı modern kesim metotları ile ilgili teknik bilgiler verilmiş ve bu metotlar hakkında bildirilen dini görüşlerden söz edilmiştir.

Keywords


Et; Hayvan Kesimi; Bayıltma; Mekanik Kesim

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Alat İ (2011). Hayvan Kesiminde Boğazlamanın Önemi ve Elektroşok, Anestezi Ya Da Analjezi Gibi Yöntemleri Haram Kılan Tıbbi Gerçekler. IV. Dinî Meseleler İstişare Toplantısı: Günümüzde Helal Gıda, Afyon.

Alişarlı M (2011). Kesim Yöntemleri. IV. Dinî Meseleler İstişare Toplantısı: Günümüzde Helal Gıda, Afyon.

Büyükünal SK, Vural A (2011). Kasaplık Hayvanlarda Kesim Öncesi Bayıltma Uygulamaları. http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=607.

Çalış H (2010). Günümüz Fıkıh Problemleri. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir.

Çayıroğlu Y (2014). İslam Hukuku’na Göre Helal Gıda. Işık Yayınları, (1. Baskı), İstanbul.

Farouk MM (2013). Advances in the Industrial Production of Halal and Kosher Red Meat. Meat Science, 805–820.

Farouk MM, Al-Mazeedi HM, Sabow AB, Bekhit AED, Adeyemi KD, Sazili AQ, Ghani A (2014). Halal and Kosher Slaughter Methods and Meat Quality: A Review. Meat Science, 505–519.

Grandin T (2001). Meat Science and Applications. Marcel Dekker, New York.

Gürbüz Ü (2011). Kesim Teknolojisi ve Helal Et Kavramının Değerlendirilmesi. IV. Dinî Meseleler İstişare Toplantısı: Günümüzde Helal Gıda, Afyon.

Halil A, Nazlı B (2001). Kesim Öncesi Kasaplık Koyunlara Uygulanan Elektrikle Bayıltma Metodunun Et Kalitesine Etkisi Üzerine Araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 27 (2), 585-603.

Heyet (2007). İlmihal II: İslam ve Toplum. Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara.

Joseph P, Schilling MW, Williams JB, Radhakrishnan V, Battula V, Christensen K, Vizzier-Thaxton Y, Schmidt TB (2013). Broiler Stunning Methods and Their Effects on Welfare, Rigor Mortis, and Meat Quality. World's Poultry Science Journal, 99-112.

Karaman H (2001). Günlük Hayatımızda Helaller ve Haramlar. İz Yayıncılık, (1. Baskı), İstanbul.

Nakyinsige K, Che Man YB, Aghwan ZA, Zulkifli I, Goh YM, Abu Bakar F, Al-Kahtani HA, Sazili AQ (2013). Stunning and Animal Welfare From Islamic and Scientific Perspectives. Meat Science, 352–361.

Nazlı B (1996). Kesim Öncesi Kasaplık Hayvanlara Uygulanan Bayıltma Yöntemleri. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 22 (1), 176-186.

Okur KH (2009). İslam Hukuku Açısından Helal ve Haram Olan Gıdalar ve Bazı Güncel Meseleler. Usûl, 7 - 40.

Qasmi QMI (2007). The Islamic Concept of Animal Slaughter. IFA Publication, Jamia Nagar-New Delhi.

Shields SJ, Raj ABM (2010). A Critical Review of Electrical Water-Bath Stun Systems for Poultry Slaughter and Recent Developments in Alternative Technologies. Journal of Applied Animal Welfare Science, 281–299.

Şener M (1998). İslam Ansiklopedisi. Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, (17. Cilt), İstanbul.

Tekle Ş, Sağdıç O, Nursaçan Ş, Yetim H, Erdem M (2013). Ülkemizde ve Dünyada Helal Gıda Hususunda Karşılaşılan Problemler. European Journal of Science and Technology 1 (1), 1-6.

Usmani MT (2006). The Islamic Laws of Animal Slaughter. White Thread, California-USA.

Yaman A (2011). Hayvan Kesim Yöntemleri ve Fıkhî Hükümleri. IV. Dinî Meseleler İstişare Toplantısı: Günümüzde Helal Gıda, Afyon.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.86

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.