Tuz ve K-Humat Uygulamasına Farklı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Tepkileri

Ahmed M. Yossif, Fatma Gökmen Yılmaz, Mehmet Hamurcu, Sait Gezgin

Abstract


Bu çalışma farklı ekmeklik buğday (iki adet Sudan çeşidi: Imam ve Wadi Elnil ve iki Türk çeşidi: Bezostaya-1 ve Konya-2002) çeşitlerinin tuz ve K-Humat uygulamalarına tepkilerinin belirlenmesi amacıyla serada yürütülmüştür. Tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü yürütülen denemede tuz (kontrol, %0.40 NaCl) ve K-Humat (kontrol, 200 mg kg-1) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, uygulamalara bağlı olarak çeşitlerin tepkilerinin değiştiğini, sadece tuz uygulaması (T2),  K-Humat uygulaması (T1) ve tuz ile birlikte K-Humat (T3) uygulamalarının (T1) kontrole göre değişimi incelendiğinde, toprağın EC değerini, çeşitlerin MDA kapsamları ve toprağın Na kapsamının arttığı belirlenmiştir. Ayrıca organik kaynaklı K-Humat uygulamasının tuzun olumsuz etkilerini bertaraf ederek bitki gelişimini artırıcı yönde etki yaptığı tespit edilmiştir.


Keywords


Ekmeklik buğday; Humik asit; TKİ-Hümas; Tuzluluk; Sudan; Türkiye

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Ahmad Z, Tahir S, Abıd M, Amanullah M (2017). Salt-induced variations in physiological parameters and nutrient concentrations of two wheat cultivars. Communications in Soil Science and Plant Analysis 45:29–41.

Akram M, Hussain M, Akhtar S, Rasul E (2002). Impact of NaCl salinity on yield components of some wheat accessions/varieties. International Journal of Agriculture Biology 4: 156-158.

Aşık BB, Çelik H. Turan MA. Katkat AV (2012). Yapraktan humik asit uygulamasinin tuzlu ve kireçli toprak koşullarinda buğday bitkisi gelişimi ve kimi besin elementi alimi üzerine etkisi. SAÜ Fen Edebiyat Dergisi 1: 541-548.

Aydın A, Kant CV, Turan M (2012). Humic acid application alleviate aalinity atress of bean (Phaseolus vulgaris L.) plants decreasing membrane leakage. African Journal of Agricultural Research 7: 1073-1086.

Can H (2015). Farklı buğday genotiplerinin tuz stresine tepkileri ile besin elementi içeriği arasındaki ilşikilerin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi 55.

Chen YV, Aviad T (1990). Effect of humic substances on plant growth, In: Seagram Center for Soil and Water Sciences, Eds. The hebrew University of jerusalem. Rehovot, Israel p. 161-186.

Chhipa BR, Lal P (1995). Na/K ratios as the basis of salt tolerance in wheat. Australian Journal of Agricultural Research 46(3): 533 - 539.

Çimrin KM, Türkmen Ö, Turan MAV, Tuncer B (2010). Phosphorus and humic acid application alleviate salinity stress of pepper seedling. African Journal of Biotechnology 9 (36): 5845-5851.

Dumlupınar Z, Kara R, Dokuyucu TV, Akkaya A (2007). Güneydoğu anadolu bölgesinde yetistirilen bazı makarnalık buğday genotiplerinin çimlenme ve fide karakterlerine elektrik akımı ve tuz konsantrasyonlarının etkileri. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 10.

El-Hendawya SE, Hu Y, Sakaganic JIV, Schmidhalterb U (2011). Screening egyptian wheat genotypes for salt tolerance at early growth stages. International Journal of Plant Production 5: 1735-8043.

Hamam KA, Negim O (2014). Evaluation of wheat genotypes and some soil properties under saline water irrigation. Annals of Agricultural Science 59 (0570-1783): 165–176.

Kacar B (2009). Toprak analizleri. Nobel Yayın Dağıtım p.

Kacar B, İnal A (2010). Bitki Analizleri (2. Baskı), 1241 p.

Kaya YV, Arısoy RZ (2016). Salinity tolerance in bread wheat cultivars from Turkey. Romanian Biotechnological Letters 21( 2): 11321-11327.

Khaled H, Fawy HA (2011). Effect of different levels of humic acids on the nutrient content, plant growth, and soil properties under conditions of salinity. Soil and Water Research 6 (1): 21-29.

Madhava Rao KVV, Sresty TVS (2000). Antioxidative parameters in the seedlings of pigeonpea (Cajanus cajan (L.) Millspaugh) in response to Zn and Ni stresses. Plant Science 157 (1): 113-128.

Poustini K, Siosemardeh A (2004). Ion distribution in wheat cultivars in response to salinity stress. Field Crops Research 85: 125–133.

Rameeh V (2012). Ions uptake, yield and yield attributes of rapeseed exposed to salinity stress. Journal of Soil Science and Plant Nutrition 12 (4): 851-861.

Saıram RK, Rao KVV, Srivastava GC (2002). Differential response of wheat genotypes to long term salinity stress in relation to oxidative stress, antioxidant activity and osmolyte concentration. Plant Science 163: 1037-1046.

Saunders DAA, Hettel GP (1994). Wheat in heat-stressed environments: Irrigated, dry areas and rice-wheat farming systems, In: Wheat in Warm Area, Rice-wheat Farming Systems, Eds: Wheat in heat-stressed environments: Irrigated, d. a. a. r.-w. f. s. P. o. t. I. C.W. i. H., Dry, Irrigated Environments; Wad Medani, Sudan; 1-4 Feb 1993, and Wheat in Warm Area, Rice-Wheat Farming Systems; Dinajpur, Bangladesh; 13-15 Feb 1993; 1994. Saunders DA, Hettel GP 402 pags. Mexico, DF (Mexico). CIMMYT*UNDP*ARC*BARI., Mexico, DF (Mexico): CIMMYT*UNDP*ARC*BARI, p.

Seckin B, Turkan I, Sekmen AH, Ozfidan C (2010). The role of antioxidant defense systems at differential salt tolerance of Hordeum marinum Huds.(sea barleygrass) and Hordeum vulgare L.(cultivated barley). Environmental and Experimental Botany 69 (1): 76-85.

Tammam AA, Abou Alhamd MF, Hemeda MM (2008). Study of salt tolerance in wheat (Triticum aestium L.) cultivar Banysoif. Australian Journal of Crop Science 1(3): 115-125.

Tayat E (2014). Edirne ilinde buðday tarlalarinda görülen yaprakbiti türleri (homoptera: aphidoidea) üzerine araştirmalar. Namik Kemal Üniversitesi 34.

Turan MA, Aşık BB, Katkat AVA, Çelik H (2011). The Effects of soil-applied humic substances to the dry weight and mineral nutrient uptake of maize plants under soil-salinity conditions. Not Bot Hort Agrobot Cluj 39: 171-177.

Yıldıztugay E (2011). Endemik centaurea tuz goluensıs aytaç & H. duman ve centaurea lycaoıca boıss & heldr’nın fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzere tuz stresinin etkileri. Doktora Tezi,Selçuk Üniversitesi 115




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.99

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.