Tekirdağ İli Şarköy İlçesi Bağcılık Yapısının İncelenmesi

İlknur Korkutal, Elman Bahar, Arzu Zinni

Abstract


Bu araştırma Tekirdağ ili Şarköy ilçesi Yayaköy, Yörgüç, Mursallı, Çınarlı, Gaziköy ve Kirazlı’ da bağcılık yapısını belirlemek amacıyla, bağcılarla anket yolu ile elde edilen birincil verilere dayanmaktadır. Araştırma sonucunda bağ parsellerinin çok parçalı ve 10 dekardan büyük olduğu belirlenmiştir. Bağcılar bağlarını Amerikan Asma Anacı üzerine yetiştirmek istedikleri üzüm çeşidini üzerine aşılayarak kurmuşlardır. Şarköy’ de bağcıların %43’ ünün sofralık, %27 şaraplık ve %30’ unun hem sofralık hem de şaraplık çeşitleri yetiştirdiği; aynı zamanda bağlarda Alphonse Lavallee (%25) ve Cardinal (%22) çeşitlerinin yüksek oranda yetiştirildiği belirlenmiştir. Sofralık 1500 kg ve şaraplık üzüm veriminin dekara ortalama 1000 kg olduğu belirlenmiştir. Şarköy bağcılığı alan olarak Tekirdağ ilinin bağ alanlarının ve üzüm üretiminin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bağcılara verilecek eğitim ile beklentilerin ve bağdaki sorunlarının çözümüne önemli katkı sağlayacağı anlaşılmaktadır.


Keywords


Bağcılık, Şarköy, Tekirdağ, Üzüm.

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Bahar E, Korkutal İ, Kök D (2006). Türkiye Bağcılığının Son Yıllardaki Gelişiminde Görülen Başlıca Sorunları ve Çözüm Önerileri. Trakya University Journal of Science, 7(1): 65-69.

Çelik H, Çelik S, Kunter BM, Söylemezoğlu G, Boz Y, Özer C, Atak A (2005). Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası VI. Teknik Kongresi, Cilt I: 565-588. Ankara.

Delice NY (1996). Trakya Bölgesi Şaraplık Üzüm Üretim Ekonomisi ve Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma. Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tekirdağ.

Kiracı MA (2001). Tekirdağ İli Şarköy İlçesi Bağcılığının Mevcut Durumu, Üreticilerin Sorunlarının Çözümüne İlişkin Örgütlenme Olanaklarının Belirlenmesi. Namık Kemal Üniversitesi FBE Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ.

Korkutal İ, Bahar E, Kök D, Şahin N, Uysal T, Özalp Z, Yaşasın AS, Candar S, Alço T, Işın M (2017). Ganos Dağlarında Doğal Olarak Bulunan Asmalara (Vitis spp.) Ait Genetik Materyallerin Toplanması ve DNA İzolasyonlarının Yapılması. Mediterranean Agricultural Sciences, 31(1): 5-15.

Miran B (2002). Temel İstatistik. Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir. 288s. ISBN:975-93088-0-0.

Osmanoğlu E, Erkal S, Şafak A, Ergun ME (1983). Tekirdağ ili Şarköy İlçesi Bağ İşletmelerinde Üzüm Üretimi, Değerlendirmesi, Maliyeti ve Pazarlaması ile Sorunlarına İlişkin Bir Araştırma. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yalova.

Özay A, Akyol A, Azabağaoğlu Ö (2005). Türkiye Şarap Sektörünün Pazarlama Karması Elemanları Açısından İncelenmesi ve Sektörün Rekabet Performansının Artırılması için Öneriler. Şarap Sanayicileri Derneği, Yayın No:1, 102s, İstanbul.

TİGTHM (2017). Tekirdağ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tekirdağ ÇKS verileri.

TBAEM (2012). Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Türkiye Asma Genetik Kaynakları, Tekirdağ.

Trakya Net (2018). http://www.trakyanet.com/trakya/tekirdag/sarkoy/sarkoy-koyleri.html sayfasından alınmıştır. (Erişim tarihi: 29.08.2018)

Yankı M (2010). Marmara Bölgesi’nde Şarap Tarihi ve Turizmi. Tekirdağ İli Değerleri Sempozyumu (18 Eylül-21 Ekim 2010). Şarköy Değerleri Sempozyumu. 14 Ekim 2010. Bildiriler Kitabı: 35-42.




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.126

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.