Comparison of Fattening Performance and Carcass Traits Measurements of Akkaraman and Awassi Male Lambs

Arkan Arshad Burhan Aldeen Khadre, Ali Karabacak

Abstract


This research was carried out to compare fattening performance Akkaraman and Awassi sheep breeds. In this research, a total of 16 lambs were used, and each genotype group consisted of 8 male lambs about 3 months of age of which beginning live weight averaged 20 kg. They were fed up with ad libitum concentrated feed and given 150 g alfalfa to each animal for a fattening period of 70 days. Feed conversion ratios were found as follows; 4.93, 4.61 and total feed intakes were; 106.8 and 89.9 kg for Akkaraman and Awassi respectively. Daily live weight gains were 314 g. and 284 g respectively. Cutting weight, cold carcass weight and carcass yield of Akkaraman were found to be 43.28 kg, 21.35 kg and 49.29% respectively. They were found to be 39.66 kg, 18.90 kg and 47.62% for Awassi.

Keywords


Akkaraman Awassi Body measurements Fattening performance Carcass traits

Full Text:

PDF

References


References

Akçapınar, H. 1981. Dağlıç, Akkaraman ve Kıvırcık Kuzularının Entansif Beside Büyüme ve Yem-den Yararlanma Kabiliyeti Üzerinde Karşılaştırmalı Araştırmalar. Ankara Üniversi-tesi Veteriner Fakül-tesi Dergisi, 28 (1-4): 112-129.

Aytekin, İ., Karabacak, A. Keskin İ. 2015. Akkara-man Kuzuların Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri. Selçuk Tar Bil Der, 2(1):1-9.

Boles JA, Pegg R., 1999. Meat color. University of Saskatchewan Dept. Appl. Microbiol. Food Sci. Tech. Bull. Saskatoon. SK.

Colomer-Rocher, F., Morand-Fehr, F. ve Kirton, A.H., 1987. Standard Methods and Procedures for Goat Carcass Evaluation, Jointing and Tissue Separation, Livestock Prod. Sci., 17: 149-159.

Dağ B, Boztepe S, Parlat SS, Yıldız AÖ 2000. Kimi Yağlı Kuyruklu Yerli Koyun Irklarının Besi Per-formansı ve Karkas Özellikleri. Selçuk Üniversi-tesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14 (21): 39-48.

Diaz MT, Velasco S, Caneque V, Lauzurica S, Ruiz de Huidobro F, Caneque C, Gonzales J, Manza-nares C., 2002. Use of concentrate or pasture for fattening lambs and its effect on carcass and meat quality. Small Ruminant Research, 43: 257-268.

Ertuğrul, M., 1985. Karayaka Koyunlarının Tanımlayıcı Irk Özellikleri, Gelişmeye ait Fe-notipik ve Genetik Parametreler. Doktora Tezi, Basılmamış.

Ertuğrul, M., 1996. Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Uy-gulamaları. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayın No:1446, Ankara.

Esen F, Yıldız N 2000. Akkaraman, Sakız x Akkara-man Melez (F1) Kuzularda Verim Özellikleri II. Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri. Türk Journal Animal Science, 24: 215-222.

Esenbuga, N., Macit, M., Karaoglu, M., Aksakal, V., Aksu, M. İ., Yörük, M. A., Gül, M. 2009. Effect of breed on fattening performance, slaughter and meat quality characteristics of Awassi and Morkaraman lambs. Livestock Science, 123:255–260.

Gül, M., Yörük, M. A., Macit, M., Esenbuga, N., Karaoglu, M., Aksakal, V. And Aksu, M.İ. 2005. The effects of diets containing different levels of common vetch (Vicia sativa) seed on fattening performance, carcass and meat quality characteristics of Awassi male lambs. J. Sci. Food Agric. 85:1439–1443.

Ipek, M., Pirlak, L., Esitken, A., Figen Dönmez, M., Turan, M., & Sahin, F. 2014. Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) increase yield, growth and nutrition of strawberry under high-calcareous soil conditions. Journal of plant nu-trition, 37(7), 990-1001.

Karabacak A, Boztepe S 2007. Yağlı Kuyruklu ve Yağsız İnce Kuyruklu Koyun Irklarının Besi Performanslarının Karşılaştırılması. Selçuk Ün-iversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(42): 89-95.

Karabacak A, Boztepe S 2008. Yağlı ve Yağsız İnce Kuyruklu Bazı Yerli Koyunların Kesim ve Kar-kas Özellikleri. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(45): 74-81.

Karabacak A, Aytekin İ, Boztepe S. 2012. Determination of fattening performance with some body measurements and carcass traits of Malya lambs at the open sheepfold. Archiva Zootechnica, 15 (3): 13-22.

Karabacak A, Aytekin İ, Boztepe S 2015a. Fattening performance and carcass traits of Anatolian Merino lambs in indoor and outdoor sheepfolds. Indian Journal Animal Research. 49 (1): 103-108.

Karabacak A, Aytekin İ, Boztepe S 2015b. Fattening performance and carcass characteristics of Akkaraman lambs indifferent housing systems. Indian Journal Animal Research, 49 (4): 515-522.

Kim G.D., Sun J.Y., Hur S.J., Yang H.S., Jeon J.T., Joo S.T., 2010. The Relationship between Meat Color (CIE L* and a*), Myoglobin Content, and Their Influence on Muscle Fiber Characteristics and Pork Quality. Korean Journal for Food Science of Animal Resources, 30(4):626-633.

Kocabaş Z, Özkan MM, Başpınar E 2013. Temel Bi-yometri. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No:1606. Ders Kitabı: 558. Ankara.

Kul, S. ve Akcan, A. 2002. Awassi Ost-Firiz X Awassi Melezi (F1) Kuzularda Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri. Uludağ Üniv. J. Fac. Vet. Med., 21:1-7.

Macit, M., Aksakala, V., Emsen, E., Esenbuğa, N., Aksu, M. İ. 2003. Effects of vitamin E supple-mentation on fattening performance, non-carcass components and retail cut percentages, and meat quality traits of Awassi lambs. Meat Science, 64 (2003) 1–6.

Macit, M., Esenbuğa, N., Karaoğlu, M. 2002. Growth Performance and Carcass Characteristic of Awassi, Morkaraman and Tushin Lambs Grazed on Pasture and Supported With Concentrate. Small Ruminant Research, 44:241-246.

Önenç A, Kaya A., 2003. Sığırlarda koyu renkli karkas sorunu. Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi. Teknik Bülten:43.

Pembeci, M., Boztepe, S. 1991. Akkaraman ve Akka-raman x Awassi Kuzularında Kan Potasyum Seviyeleri ile Beside Canlı Ağırlık Artışı Arasın-daki İlişkiler. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakülte-si Dergisi, 1(2): 128-132.

Şahin, E.H., Akmaz, A. 2002. Farklı kesim ağırlıklarında Akkaraman kuzuların besi per-formansı, kesim ve karkas özellikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi, 18(3):29-36.

Tekel, N., Şireli HD, Vural, M. E. 2007. Besi süresinin Awassi Erkek Kuzuların Besi Performansı ve Karkas Özelliklerine Etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (4): 372-378.

Tekin, M.E., Akmaz, A., Kadak, R., Nazlı, M. 1993). Akkaraman, Awassi ve Merinos Erkek Kuzu-ların Besi ve Karkas Özellikleri. Hayvancılık Araştırma Dergisi, 3 (2): 98-102.

Titi, H.H., Dmoura, R.O., Abdullah A.,Y. 2003. Growth performance and carcass characteristics of Awassi lambs and Shami goat kids fed yeast culture in their finishing diet. Animal Feed Science and Technology, 142:33–43

TÜİK, 2017. Türkiye’de canlı hayvan ve kırmızı et üretim miktarı. http://www.tuik.gov.tr (05.09.2018).

Ünal, N., Akçapınar, H., Aytaç, M., Atasoy, F. 2006. Fattening performance and carcass traits in crossbred ram lambs. Medycyna Wet., 62 (4): 401-404.

Yaralı, E., Yılmaz, O., Cemal, İ., Karaca, O., Taşkın, T. 2014. Meat quality characteristics in Kıvırcık lambs. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 38: 452-458.

Table 4. Distribution of Carcass Regions into Groups




DOI: https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.135

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.